Linkovi

Venecuela uvela novu valutu s ciljem da delimično suzbije visoku inflaciju


Venecuela je uvela novu valutu s ciljem da delimično suzbije visoku inflaciju u zemlji bogatoj naftom. Cene u Venecueli skaču zahvaljujući povećanju potražnje, što stvara nestašice mleka, šećera i automobila.

Skok svetskih cena nafte podstiče ekonomiju u Venecueli. Više cene stvaraju neočekivanu dobit za državne naftne kompanije i njihove službenike i upumpavaju novi novac u kreditne banke. Rezultat svega toga je ve veća potražnja za luksuznim proizvodima i automobilima, naročito kamionetima i većim vozilima. Prodavac automobila Rigoberto Gvaramata kaže da se prodavci bore da zadovolje potražnju.

«Mnogi prodavci automobila sada prave liste čekanja, jer potražnja raste, a snabdevanje ne prati taj ritam», kaže on.

Lako dobijanje kredita i jeftin benzin doprinose prodaji automobila. Rezervoar benzina košta nekoliko dolara. Dizajnerka Laura Lozano, poput mnogih, koristi ove povoljne uslove za kupovinu drugog automobila.

«Svako bi trebalo da ima automobil, da ne mora da koristi podzemnu železnicu ili taksi i čeka u redu. U sopstvenom automobilu takođe niste u opasnosti da vas neko pokrade», kaže ona.

Velika potražnja za brojnim proizvodima je prošle godine povećala inflaciju za više od 21 odsto. Državna kontrola cena proteklih godina je dovela do nestašice automobila, isto kao i mleka, šećera i drugih prehrambenih proizvoda, što je primoralo nadležne da potraže drugo rešenje.

Venecuela je proteklih dana uvela nove novčanice, na čijoj se denominaciji ukidaju tri nule. Proizvod koji je koštao 80 hiljada bolivara, sada košta 80 – odnosno 32 američka dolara. Predsednik Centralne banke Gaston Para je preko televizije saopštio da će ta promena ojačati ekonomiju.

«Bilo je neophodno da za sobom ostavimo probleme koje je izazivala visoka inflacija», rekao je on.

Pojedini ekonomisti kažu da nova valuta sama po sebi neće mnogo uticati na smanjenje inflacije. Prodavac automobila Gvaramata kaže da se javlja bojazan da će prodavci na malo iskoristiti ovu promenu da povećaju cene.

«Nova denominacija bi mogla da omogući prodavcima automobila da povećaju cene, čak i do 50 odsto za nova vozila. U stvari, mnogi su i povećali cene još pre promene», kaže Gvaramata.

Svetske cene nafte su proteklih dana ponovo skočile, što potrošačima u Venecueli omogućuje da nastave da troše i u novoj godini.

XS
SM
MD
LG