Linkovi

Nju Hempšir: Politički povratak Hilari Klinton i Džona Mekejna


Neočekivana pobeda Hilari Klinton u Nju Hempširu unela je iznenadne promene u trku za demokratsku predsedničku nominaciju i zatekla istraživače javnog mnjenja analitičare, koji su predvidjali laku pobedu senatora Baraka Obame. Pobeda Hilari Klinton verovatno će usporiti politički zamah Baraka Obame posle njegove pobede prošle sedmice u Ajovi. Rezultati su takodje uspostavili ono što bi mogla da bude dogotrajna bitka za nominaciju izmedju Hilari Klinton i Obame - bar do 5. februara, kada se u više od 20 država održavaju primarni izbori. Klinton je izjavila oduševljenim pristalicama u Nju Hempširu da ostaje u borbi do kraja.

«Vratili smo se večeras zato što ste vi to odlučili jasno i glasno. Želeli ste da ova kampanja bude o vama, zato što je mnogo toga zastalo u ovoj zemlji».

Hilari Klinton je obnovila svoje predsedničke nade u Nju Hempširu, nakon razočaravajućeg trećeg mesta u Ajovi, iza Baraka Obame i bivšeg senatora iz Severne Karoline Džona Edvardsa, koji je završio na trećem mestu u Nju Hempširu. Obama se nadao da će osvojiti i Ajovu i Nju Hempšir i time postati favorit. Umesto toga, Obama se sada suočava sa perspektivom dugotrajnije borbe sa senatorkom Klinton na predstojećim primarnim izborima i stranačkim skupovima. Obama je pokušao da ohrabri svoje razočarane pristalice kada su rezultati postali jasni.

«Sećaćemo se da se nešto dogodilo u Americi, da nismo tako podeljeni kao što sugeriše naša politika, da smo jedan narod, jedna nacija i da ćemo zajedno početi novo poglavlje u priči o Americi koja će se čuti od jedne do druge obale. Da, mi to možemo. Hvala Nju Hempširu»!

Trka za republikansku predsedničku nominaciju izgleda čak neizvesnije, sudeći prema rezultatima u Nju Hempširu. Senator iz Arizone Džon Mekejn obnovio je svoje predsedničke nade ubedljivom pobedom nad bivšim guvernerom Masačusetsa Mitom Romnijem. Mekejn je bio otpisan pre šest meseci, nakon što je gubio u anketama i imao problema sa finansiranjem. Ipak, on je rekao da nikada nije sumnjao u podršku u Nji Hempširu.

«Razgovarao sam sa gradjanima u Nju Hempširu, slušao sam vas, odgovarao na vaša pitanja, ponekad smo se prepirali. Ali, uvek sam vam govorio istinu, najbolje što sam mogao i vi ste mi dali veliku čast time što ste me slušali. Hvala Nju Hempširu».

Mit Romni sada svoje predsedničke nade polaže u Mičigen, državu u kojoj je odrastao i u kojoj je njegov pokojno otac Džordž Romni bio guverner.

«Boriću se širom ove zemlje, od Mičigena i Južne Karoline do Floride i Nevade i u državama posle toga».

Romni se nada da će popraviti razočaravajuće drugo mesto na stranačkim skupovima u Ajovi, iza bivšeg guvernera Arkanzasa Majka Hakabija. A, Hakabi se nada da će popraviti svoje predsedničke nade na republikanskim primarnim izborima u Južnoj Karolini 19. januara.

«Pomogli ste nam da nastavimo dalje i neće potrajati dugo pre nego što budemo u stanju da osiguramo ovu nominaciju do Bele Kuće i vodjstva u Americi. Hvala vam».

Ono što posle primarnih izbora u Nju Hempširu izgleda izvesno je da će se u obe stranke narednih nedelja voditi borba od države do države.

XS
SM
MD
LG