Linkovi

Muzička legenda Les Pol i dalje nastupa, iako ima 92 godine


Rođen u gradiću Vaukeša u saveznoj državi Viskonsin na američkom Srednjem Zapadu daleke 1915, Les Pol je kao vrlo mlad pokazivao svoj muzički talenat. Iz tih skromnih početaka, muzičar I pronalazač proputovao je zemlju. Od klavira do bandžo gitare, Pol je svirao sa nekim od najvećih muzičara u doba Velike depresije, pre nego što je svoj talenat usmerio na promenu načina na koji se muzika tada snimala. Novinar Glasa Amerike Kejn Farbou proveo je neko vreme sa muzičkom legendom, pred njegove redovne nastupe u Njujorku, gde i sada sa 92 godine rado drži koncerte.

Ponedeljak uveče, u centralnom delu Menhetna, a džez klub Iridijum je prepun sveta. Unutra, drhtave ruke starijeg muzičara štimuju gitaru pred večernji nastup. Čovek koji drži instrument je rođen kao Lester Polfas, ali je mnogo poznatiji kao Les Pol.

Tokom 1930-ih, Les Pol je bio na vrhuncu. Danju je nastupao sa nekim od najvećih bendova tog doba, a noći je provodio učeći muziku zajedno sa nekim od najvećih imena muzičke scene Harlema.

"Učio sam da sviram muziku koju ostali nisu svirali. Muziku koja je nedostajala, a to je bio džez. Stoga bih otišao u Harlem, sedeo sa Lesterom jangom, slušao njega, Dizija Gilespija, sve druge, Arta Tejtuma, sve velikane", kaže Les Pol.

Slavu je stekao kao vođa Les Pol trija, koji se mogao čuti na svim radio aparatima širom SAD. Skoro 70 godina kasnije, sada kao kvartet, on i dalje nastupa u prepunim klubovima, gde ljudi dolaze da vide pionira muzike.

"Ja nisam shvatao da sam pionir. Ono što sam shvatio jeste da ono što sam tražio tada nije postojalo", objašnjava Les Pol.

A želeo je gitaru, s kojom je mkogao da svira u bendu li orkestru, a da ona ne bude zanemarena. Bila mu je potrebna glasna gitara. S obzirom da nije samo muzičar, već I pronalazač, Les Pol se odmah bacio na stvaranje novog instrumenta. Iskoristio je čelik za pravljenje pruge I neke delove telefona, I stvorio jedan od najupotrebljivaniih instrumenata današnjice – električnu gitaru.

"Na moje zaprepašćenje danas ih ima toliko mnogo, naspram tog perioda kada je bila samo jedna I kada sam ja bio jedini koji je mogao da učini nešto sa njom. A gitara je danas instrument broj jedan na celom svetu. Kad sam ja bio klinac – to je bio klavir", priseća se Les Pol.

Kompanija za proizvodnju muzičkih instrumenata “Gibson” počela je da pravi I prodaje Lesovu električnu gitaru. "Gibson Les Pol" nastavalja da bude najbolje prodavani I najpoželjniji instrument mnogih muzičara.

"Moji elektronski uređaji bili su jedna polovina mog života, dok je drugu polovinu činila muzika I oni su se konačno venčali. Bili su mi potrebni oboje da uradim ono što sam uradio", kaže Les Pol.

Sve je počelo u njegovom kućnom studiju. Iskombinovao je rezličite zvukove gitara, spojio ih sa glasom svoje tadašnje supruge, pevačice Meri Ford. Onda je ekperimentisao da tim kanalima, u različitoj brzini i tonalitetu i puštao ih istovremeno:

Metod, nazvan višekanalno snimanje, stvorio je zvuk koji je definisao pop muziku 1960-ih. On je I dalje osnova današnjeg snimanja zvuka.

Za svoja životna dostignuća, Les Pol je 2007. nagrađen Nacionalnom medaljom umetnosti – jednim od najviših američkih građanskih priznanja – a domaćin ceemonije u novomebru u prestonici Vašingtonu bio je predsednik Džordž Buš.

Bio je to još jedan veliki korak u karijeri inovatora, koji je 1988 uvršten u Hol slavnih rok en rola, a on sam obećava da ne planira da je okonča u skorije vreme.

"Ako želim da doživim stotu, ostalo mi je još nekoliko godina, a toliko toga što bih voleo da kađem I uradim, stvari koje još nisam završio, a voleo bih", kaže Pol.

Gradić Vaukeša u Viskonsinu tranutno planira stalnu izložbu u čast svog najpoznatijeg stanovnika. Izložba pod nazivom "Iskustva Lesa Pola" trebalo bi da bude otvorena 2010, kada će muzičar imati 95 godina, I kako kaže nada se da će biti prisutan.

XS
SM
MD
LG