Linkovi

Abas i Olmert pokušavaju da prevaziđu razlike uoči sastanka s Bušom


Američki predsednik Džordž Buš (George Bush) otputovao je iz Vašingtona na turneju po Bliskom istoku, tokom koje će pokušati da ubrza mirovne pregovore Izraelaca i Palestinaca.

Prema programu turneje, koja će trajati od 9. do 16. januara, Buš će posetiti Izrael u sredu, a potom i palestinske teritorije.

Izraelski premijer i palestinski predsednik završili su razgovore tokom kojih su pokušali da prevaziđu razlike pre no što se odvojeno sretnu sa predsednikom Džordžom Bušom ove nedelje. Saradnik Glasa Amerike, Džim Tipl, izveštava iz Jerusalima da je neslaglasje Izraelaca i Palestinaca naveloanalitičare da umanje očekivanja od ovovnedeljne Bušove posete regionu.

U Jerusalimu rastu očekivanja. To je najočiglednije u Har Homi, kvartu lepih kuća na visokom brdašcetu iznad Vitlejema. Har Homa je u istočnom Jerusalimu, izgradjen na teritoriji koju je zauzeo Izrael u ratu 1967.godine.

Kad je Izrael nedavno najavio da će izgraditi 300 novih kuća u Har Homi, Palestinci su gnevno reagovali. Oni tvrde da je takva izgradnja kršenje izraelskog obećanja datog prošle godine u Anapolisu, na Bliskoistočnoj mirovnoj konferenciji, da će zamrznuti svaku izgradnju naselja na Zapadnoj obali.

Medjutim, izraelski funkcioneri kažu da je Har Homa deo Jerusalima, koji je po njima večna izraelska prestonica. Oni koji tamo žive su saglasni sa tim stavom.

Predsednik Buš neće posetiti Har Homu i mada su američki funkcioneri nedavno pokrenuli pitanje Har Home u diskusijama sa izraelskim funkcionerima, malo je verovatno da će predsednik Buš izvršiti pritisak na izraelskog premijera Ehuda Olmerta u vezi sa tim pitanjem. Umesto toga, predsednik Buš je rekao da će se fokusirati na ilegalne ispostave koje su izgradili izraelski doseljenici na Zapadnoj obali. Ima više od 100 takvih i predsednik Olmert je obećao da će neke od njih srušiti.

Uri Dromi je kolumnista i direktor Miškenot Šananim konferencijskog centra u Jeruslaimu. On kaže da bi Olmertu moglo biti teško da postigne čak i taj ograničeni cilj.

«Već smo čuli upozorenja desnice da, ako se to desi, oni napuštaju Olmertovu vladu. Stoga, preostaje da se vidi kako će se stvari razvijati. Ova vlada nije se pozabavila ozbiljnim pitanjem do sada i ovo je momenat da se ona testira.»

Kad su se izraelski premijer Ehud Olmert i palestinski predsednik Mahmud Abas poslednji put sastali sa predsednikom Bušom u Anapolisu obećali su da će biti predani mirovnom procesu. Izrael će obustaviti izgradnju naselja, dok će Abasove bezbednosne snage prekinuti aktivnosti ekstremjitsa na Zapadnoj obali. Medjutim, od tada, dve strane su se udaljile - Palestinci osudjuju dalju izgradnju naselja na Zapadnoj obali, dok izraelski funkcioneri izražavaju frustraciju i gnev zbog dalje aktivnosti ekstremista na Zapadnoj obali i daljeg ispaljivanja raketa na južni Izrael iz Pojasa Gaze.

Mahdi Abdel Hadi, koji je na čelu palestinske istraživačke grupe Passia, kaže da je možda najbolje čemu predsednik Buš može da se nada tokom posete - ponovna procena tradicionalne uloge Sjedinjenih Država, kao poštenog posrednika izmedju dve strane:

«Obično, dostignuće nije u pokretanju procesa napred ili nazad. Dostignuće je ponovna potvrda američkiog stava o potrebi solucije koegzistencije dve države, američkog stava o istočnom Jerusalimu, kao okupiranom gradu i stava Vašingtona da bi Izrael trebalo da obustavi izgradnju naselja. Ukoliko Buš to može da postigne, to će, samo za sebe, biti dostignuće.»

U nizu intervjua koje je dao pred polazak na Bliski istok, predsednik Buš je nagovestio da je cilj posete ograničen. Mada kaže da veruje da su uslovi «zreli za mir», američki predsednik nagoveštava da je mirovni proces težak i da će obe strane morati da donesu teške odluke. Buš ističe da bi veliki deo posla tek trebalo uraditi da bi se mirovni proces implementirao.

XS
SM
MD
LG