Linkovi

Cene kuća u SAD pale prvi put posle ekonomske krize 1930-ih


Cene kuća opale su u Sjedinjenim Državama tokom protekle godine po prvi put od velike ekonomske krize 30-ih godina prošlog veka. Novinar Glasa Amerike Beri Vud posetio je nedavno Nort Port, u Floridi, gde se duboko oseća kriza na tržištu nekretnina.

Širom Amerike broj kuća koje su vlasnici izgubili zbog nemogućnosti da otplaćuju svoje hipoteke dostigao je rekordni broj u poslednje tri decenije. Sekretar za finansije Heri Polson predstavio je nedavno vladin plan pomoći.

»Delujemo energično kako bismo iskoristili sve raspoložive instrumente i stvorili nove da bismo omogućili odgovornim kućevlasnicima da nastave da otplaćuju svoje hipoteke,» rekao je Polson.

Prema ovom planu, kamatne stope za nekoliko stotina hiljada kućevlasnika bile bi da zamrznute narednih pet godina. Medjutim, ovde u Nort Portu koji ima veliku ukrajinsku populaciju pomoć bi mogla da bude potrebna mnogima. Izgradjeno je suviše kuća a njihove cene su se odvustručile u periodu od 2000. do 2005. Sada su, medjutim, opale za 30 odsto. Novinar lista «Sarasota Herald Tribjun», Stiven Frejter.

«Ima na stotine nedovršenih kuća, kao i više hiljada praznih placeva. Ne postoji gradski centar tu su i problemi infrastrukture,» kaže on.

Nedovršene kuće, poput ove, odvraćaju kupce i snižavaju cene. Vlasnik susedne kuće Heri Born kaže da je tržište pasivno i da ne može da proda svoju kuću.

«Ako želim da prodam morao bih da izgubim 10 do 15 hiljada dolara. Zbog toga sam odlučio da pričekam,» kaže on.

Ipak, Born je srećan. On ima stalni posao i može da otplaćuje svoju hipoteku. Džimi Klejdon, koji se suočava sa mogućnošću da izgubi kuću, kaže da se kriza pogoršava.

«Ljudi duguju više nego što njihove kuće vrede. Prema tome, ne mogu da ih prodaju. To znači da moraju da ostanu u njima ili da ih izgube,» kaže Klejdon.

Dok cene opadaju, neraspoloženje raste. Novinar Stiven Frejter kaže da će verovatno proteći više meseci pre nego što se cene nekretnina stabilizuju.

«Mislim da je broj kuća i objekata infrastrukture u Nort Portu prevelik i da će biti potrebno dosta vremena da se stvari normalizuju,» kaže Frejter.

Talas gubitaka kuća se nastavlja, a javne aukcije su sve više uobičajena pojava. Analitičari smatraju da bi kriza na tržištu nekretnina u Americi mogla da potraje do 2009. godine.

XS
SM
MD
LG