Linkovi

Intel se povukao iz programa za razvoj jeftinih kompjutera


Prošle nedelje, najveći proizvođač kompjuterskih čipova u svetu, korporacija Intel, povukla se iz neprofitnog programa za razvoj jeftinih laptop kompjutera, namenjenih učenicima u siromašnim zemljama. Ali, kako izveštava dopisnik Glasa Amerike Beri Vud, analitičari veruju da to neće snažnije uticati na pomenuti program.

Šef projekta nazvanog ”Laptop za svako dete,“ Nikolas Negroponte, kaže da se Intel povukao jer razvija konkurentski jeftini kompjuter.

U razgovoru za finansijski magazin Fortune, Negroponte je rekao da je Intel uvek bio skeptičan prema ovom programu jer koristi procesor njegovog glavnog rivala, korporacije AMD.

Kompjuterski analitičar iz kalifornijske Silikonske doline, Lari Megid, smatra da je korisno to što će postojati više proizvođača laptop kompjutera jeftinijih od 400 dolara.

”Ne vidim ništa loše u postojanju više standarda. To nije isto što i dva različita standarda za digitalne video diskove. Sve dok se oba kompjutera oslanjaju na isti internet i sve dok postoji softver za njih, ne predviđam da će to biti problem.“

Prvi kompjuteri iz programa ”Laptop za svako dete“ već se proizvode na Tajvanu. Iako koštaju gotovo dvostruko više od projektovane cene od sto dolara, vlade Perua i Urugvaja su ih već naručile. Negroponte, koji je šef Laboratorije za medije na Masačusetskom institutu za tehnologiju, kaže da će u ovoj godini biti isporučeno dva do tri miliona takvih kompjutera. Kompjuterski analitičar Megid testirao je jednu od tih mašina.

”Mislim da je Negroponteova mašina sjajna. Potpuno odgovara potrebama. Istovremeno, ne vidim zašto deca u siromašnim zemljama ne bi mogla da imaju mogućnost izbora kao deca u ostalom delu sveta.“

Konkurentski Intelov kompjuter, nazvan klasmejt (classmate) trebalo bi da košta oko 250 dolara, tridesetak odsto više nego zeleno-beli model projekta ”Laptop za svako dete.“

U međuvremenu, još neke kompanije rade na razvoju jeftinih školskih laptop kompjutera namenjenih učenicima u siromašnim zemljama.

XS
SM
MD
LG