Linkovi

Buš odlazi na Bliski istok da razgovara o osnovama mirovnog sporazuma


Predsednik Buš otputovaće u utorak na Bliski istok u nadi da će ohrabriti izraelsko-palestinske pregovore o stvaranju nezavisne palestinske državi. Buš će takodje posetiti Kuvajt, Bahrein, Ujedinjene Arapske Emirate, Saudijsku Arabiju i Egipat.

Predsednik Buš kaže da je njegov posao da zadrži izraelskog premijera Ehuda Olmerta i palestinskog predsednika Mahmuda Abasa fokusirane na dugoročne interese i širu sliku, uprkos, kako je rekao, značajnim preprekama koje stoje putu nezavisnoj palestinskoj državi.

«Hoću da ih podržim i ohrabrim da predlože izgled buduće države, da definišu tu državu kako bi gradjani u njoj i u regionu imali nadu da će dugotrajni konflikt konačno biti završen, a prvi korak ka tome je definisanje države».

Putovanje predsednika Buša usledilo je nakon bliskoistočne konferencije u Anapolisu koju su organizovale Sjedinje Države u novembru. Tokom te konferencije premijer Olmert i predsednik Abas pristali su da počnu redovne razgovore o palestinskoj državi.

Predsednik je u petak, u intervjuu za program Al Hura, satelitsku televizijsku mrežu na arapskom jeziku koju finasira američka vlada, izrazio nadu da će ubediti prijatelje i saveznike u regionu da pruže snažnu podršku Palestincima i Izraelcima u cilju postizanja rešenja koje podrazumeva stvaranje palestinske drževe u susedstvu Izraela. Predsednik to želi da realizuje pre nego što napusti položaj za godinu. Iako je priznao da treba uraditi još mnogo posla, Buš je rekao da još uvek veruje da je to moguće.

«Palestinske snage bezbednosti treba da budu reformisane, za šta im mi pružamo pomoć. Razvojna klasa ljudi treba da bude ohrabrena sa novim kapitalom. Institucije države treba da budu ojačane».

Zvaničnici Bele kuće saopštili su da će se, tokom posete, predsednik sastati sa američkim civilnim i vojnim komandantima u Iraku. Takodje će izvršiti pritisak za pooštravanje sankcija Irana. Buš je istakao da je od suštinske važnosti da se prisili Iran da zaustavi obogaćivanje uranijuma.

Predsednik je rekao da će se sastati sa regionalnim liderima kako bi razmotrili situaciju u Libanu, gde je, kako je rekao sirijski predsednik Bašar Al Asad glavna prepreka za izbor novog šefa libanske države.

«Predsednik Asad mora da shvati da, ukoliko želi bolje odnose sa Sjedinjenim Državama i svakako bolje odnose u regionu, prva stvar koju mora da uradi jeste da prestane da se meša u libanski predsednički proces».

Tokom posete, najavljeno je da će predsednik Buš posetiti američke trupe, razgovarati sa liderkama ženskih grupa u Kuvajtu i posetiti muzej holokausta u Jerusalimu.

XS
SM
MD
LG