Linkovi

Buš: Ne verujem da je iranski napad na Izrael blizak, ali je ta zemlja i dalje opasna


Predsednik Buš je izjavio da će tokom turneje po Bliskom istoku tokom narednih dana, razmotriti planove za suprotstavljanje Iranu i bliskoistočni mirovni proces. Predsednik nije saopštio detalje iranske strane svog putovanja, ali je u intervjuima pred polazak rekao da radi na planu uzvraćanja na – kako se izrazio – iranske agresivne težnje i uveravanja arapskih lidera da je rešenost Vašingtona da očuva regionalnu bezbednost čvrsta i trajna. Iran kritikuje putovanje američkog predsednika u Izrael i pet arapskih zemalja, a portparol iranskog Ministarstva inostranih poslova je danas izjavio da se predsednik Buš meša u unutrašnju politiku u regionu, ali ne uspeva da izoluje Iran. Predsednik Buš je proteklih dana izjavio izraelskim novinarima da ne veruje da je iranski napad na Izrael blizak, ali da je ta zemlja i dalje opasna. Buš najpre odlazi u Izrael i na Zapadnu obalu da bi promovisao mirovne napore i ostvarenje dvodržavnog rešenja, a potom ide u Kuvajt, Bahrein, Ujedinjene Arapske Emirate, Saudijsku Arabiju i Egipat.

U međuvremenu, na novoj video traci postavljenoj na internet, američki član terorističke mreže Al Kaide poziva na napade na predsednika Biša tokom njegovog putovanja po Bliskom istoku. Na 50-ominutnom video snimku koji je danas postavila jedna medijska organizacija Al Kaide, Adam Gadan kritikuje inostranu politiku Sjedinjenih Država i arapske lidere koji će dočekati predsednika Buša. Autentičnost snimka još nije potvrđena, niti ga je američka admiistracija zvanično komentarisala. Adam Gadan, rođen u Sjedinjenim Državama, koji se često predstavlja i kao Azam Amerikanac, na snimku govori uglavnom na engleskom jeziku i odeven je u tradicionalnu odeću Arapa iz Persijskog zaliva. Gadan se proteklih godina pojavio na nekoliko video snimaka Al Kaide. Američki sud ga je 2006. optužio za izdaju, a Federalni istražni biro je raspisao za njim poternicu u vrednosti od milion dolara. On se rodio u Kaliforniji gde je i primio islam, da bi potom napustio Sjedinjene Države i veruje se da već nekoliko godina živi u Pakistanu.


Izraelski premijer Ehud Olmert je saopštio da će Izrael pojačati vojnu akciju protiv ekstremista u Gazi pošto je jedna palestinska raketa prošle nedelje prodrla duboko u izraelsku teritoriju. Olmert je danas rekao da je ministar odbrane Ehud Barak naredio bezbednosnim snagama da pojačaju akcije protiv ekstremista na priobalnom području. Izraelska vojska je prethodno saopštila da su njeni pripadnici danas ubili jednog Palestinca na području sa kojeg suvršeni minobacački i raketni napadi na Izrael. Na diplomatskom frontu, jedan izraelski zvaničnik je izjavio da premijer Olmert i palestinski predsednik Mahmud Abas razmatraju mogućnost susreta uoči predstojeće posete američkog predsednika, ali da taj susret još nije ugovoren.

XS
SM
MD
LG