Linkovi

Deca koja imaju upalu pluća ne moraju da budu hospitalizovana


Novo istraživanje, koje je finansirala Svetska zdravstvena organizacija, pokazalo je da deca koja imaju upalu pluća, ne moraju da budu hospitalizovana, već da mogu podjednako efiskasno da se leče i kod kuće. Svetska zdravstvena organizacija smatra da je ovo otkriće posebno značajno za zemlje u razvoju. Promena u načinu lečenja će spasiti živote mnoge dece i u isto vreme smanjiti izdatke zdravstvenog sistema.

Upala pluća je najsmrtonosnija bolest na svetu za decu mlađu od pet godina. U Svetskoj zdravstvenoj organizaciji navode da oko četvoro dece umre od te bolesti svakog minuta, većina njih u zemljama u razvoju.

Prema sadašnjim uputstvima te organizacije, preporučuje se da se deca koja imaju težak i veoma težak slučaj upale pluća leče injekcijama i borave u bolnici. Međutim, najnovije istraživanje pokazuje da deca mogu uspešno da se leče antibioticima u pilulama i kod kuće.

Medicinski službenik iz odeljenja za zdravlje i razvoj dece i adolescenata Svetske zdravstvene organizacije, Šamim Ćazi, ističe da će od ovog jednostavnijeg načina lečenja upale pluća najviše profitirati deca iz zemalja u razvoju.

«Pod jedan, kada se dete leči u bolnici ono je izloženo drugim infekcijama. Pod dva, detetu treba davati četiri injekcije, a pod tri, za njeno ili njegovo lečenje su potrebni medicinska sestra i lekar. U zemljama u razvoju, gde su bolnice manje i gde nema dovoljno stručnog kadra, to praktično opterećuje zdravstveni sistem. U nekim zemljama imaju toliki problem sa prostorom, da ponekad smeštaju troje dece u jedan krevet.»

Istraživanje je obavljeno u Pakistanu, a na njemu su radili naučnici sa Bostonskog univerziteta, dok su Svetska zdravstvena organizacija i USAID finansijski podržali projekat. Ispitivanja su izvršena na preko dve hiljade dece sa teškim upalama pluća, koja su nasumice lečena ili injekcijama u bolnicama ili antibiocima u pilulama kod kuće.

Doktor Ćazi navodi da su isti rezultati postignuti i u istraživanjima koja su obavljena u Africi, Aziji, Evropi i Južnoj Americi.

«Davanje dve pilule dnevno je manje komplikovano i mnogo jeftinije, što znači da će nas to koštati svega dolar-dva po detetu.»

Doktor Ćazi skreće pažnju i na druge prednosti kućnog lečenja. Porodice u nekim od najsiromašnijih zemalja žive daleko od bolnice i u mnogim slučajevima nisu u mogućnosti da budu sa detetom za vreme hospitalizacije. Takođe, imunitet dece sa upalom pluća je oslabljen, te su podložna infekcijama, kojih u bolnicama ima na pretek. Ipak, treba imati na umu, naglašava doktor Ćazi, da će manji broj slučajeva sa vrlo teškim oblikom upale pluća i dalje morati da se leči injekcijama i u bolnici.

XS
SM
MD
LG