Linkovi

Koštunica: Slanje misije EU na Kosovo poništava Sporazum sa EU


Premijer Srbije Vojislav Koštunica izjavio je da bi, odlukom Evropske unije da pošalje svoju Misiju na Kosovu i Metohiju, bio prekršen i poništen Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji je Srbija parafirala s EU.

"Stvari su potpuno jasne i nije više na Vladi Srbije izbor i pitanje donošenja odluke, već sada EU mora da se izjasni i saopšti svoj stav. Ili Sporazum sa Srbijom ili slanje Misije time kršenje i poništavanje Sporazuma sa Srbijom", rekao je Koštunica.

Koštunica je ocenio da bi "takvom protivpravnom odlukom EU grubo prekršila Povelju UN i Rezoluciju 1244 i to bi automatski značilo da više ne postoji Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju".

"Posle toga, tek kada bi EU povukla odluku o slanju misije, Srbija bi mogla ponovo da razgovara o Sporazumu", istakao je premijer.

Upitan da li Srbiji preti neka vrste ekonomske blokade sa Zapada ukoliko ne potpiše Sporazum, Koštunica je istakao da veruje da nikome neće pasti na pamet da kažnjava Srbiju zato što neće da poklanja svoju teritoriju i zato što poštuje Povelju UN i Rezoluciju 1244.

"To bi bilo van razuma i predstavljalo bi ne samo gaženje medjunarodnog prava, već i otvoren atak na demokratiju i opšte vrednosti na kojima počivaju Evropa i savremeni svet. Takva nerazumna odluka ne bi mogla da ima ni najmanji privid opravdanosti i mislim da je potpuno isključena takva mogućnost", ocenio je on.

On je pozvao Evropsku uniju da poštuje medjunarodno pravo, da podrži nastavak pregovora o statusu Kosova i Metohije i da ne šalje misiju na Kosovo.

DS: Kosovo i EU su dva odvojena procesa

Portparol Demokratske stranke Jelena Marković izjavila je danas da Srbija mora da se usredsredi na sprečavanje svakog pokušaja kršenja medjunarodnog prava, umesto da
izlazi sa najavama mera koje bi dodatno otežale njen medjunarodni položaj.

"Zvanicna pozicija Srbije koja je naišla na puno odobravanje i podršku u medjunarodnoj zajednici bila je da pitanje Kosova i daljih evropskih integracija nisu i ne treba da budu dva medjusobno uslovljena procesa", rekla je Markovićeva.

Ona je dodala da, zato, "nije dobro ni za nalaženje prihvatljivog rešenja za Kosovo i Metohiju ni za evropsku budućnost zemlje da sama Srbija ta dva procesa povezuje i tretira ih kao takve".

A sociolog Jovo Bakić tvrdi da bi, ako Srbija ne potpiše Sporazum o pridruživanju, mogla da bude dovedena u pitanje čak i parlamentarna demokratija. Bakić smatra da bi šteta na kratak rok bila prvenstveno ekonomska, jer bi to bio signal stranim investitorima da Srbija nije mesto u koje bi trebalo ulagati. A posledica na političkoj sceni bila bi stvaranje bloka rusko-izolacionističkih stranaka koje bi gurale antievropsku politiku.

XS
SM
MD
LG