Linkovi

Tbilisi: Gruzijski predsednik Mihail Sakašvili već proglasio pobedu


Gruzijski predsednik Mihail Sakašvili već je proglasio pobedu na u subotu održanim predsedničkim izborima, odbacujući navode opozicije da su izbori nameštani.

"Prema izveštajima o izlaznosti i svim podacima, mi smo pobedili. Ovo je još jedna pobeda za Gruziju", izjavio je Sakašvili pred masom od nekoliko hiljada njegovih pristalica koji su se okupili u centru Tbilisija.

Prema nezvaničnim izveštajima sa biračkih mesta, Sakašvili je zadobio poverenje 53,8 odsto izašlih birača, dok je njegov glavni protivkandidat Levan Gačečiladze osvojio 28,3 odsto glasova.

"Sakašvili laže. Izveštaji o izlaznosti su falsifikovani", rekao je novinarima Gačečiladze i dodao da je opozicija pobedila na izborima i da bi narod trebalo da proslavi pobedu.

Sakašvili se u političkim krugovima tretirao kao jedan od glavnih američkih saveznika u tom regionu. Prvi predsednički mandat osvojio je u takozvanoj revoluciji ruže 2003. godine, ali ga opozicija u zemlji optužuju za zloupotrebu predsedničke funkcije.

Njegov kredibilitet posebno je doveden u pitanje kada je u novembru naredio policijskim snagama da se obračunaju sa demonstrantima. Policija je tada na oko 100.000 demonstranata bacala suzavac i ispaljivala gumene metke.

Centralna izborna komisija u Gruziji trebalo bi da u nedelju ujutro objavi i prvi preliminarni rezultate izbora, ali su pristalice Sakašvila već počele slavlje na ulicama Tbilisija noseći gruzijske zastave.

XS
SM
MD
LG