Linkovi

Kenijski predsednik spreman da oformi vladu nacionalnog jedinstva


Kenijski predsednik Mvai Kibaki spreman je da oformi "vladu nacionalnog jedinstva" kako bi pokušao da reši krizu nastalu zbog spornih izbora, koji su izazvali velike nerede u zemlji, saopštila je danas vlada u Najrobiju.

Vlada je to saopštila nakonšto su se njeni predstavnici sastali sa glavnim američkim diplomatom za Afriku Džendai Frejzer. U saopštenju se ne navode detalji najavljene podele vlast i šta bi ona sve mogla da uključi. Direktor predsedničke pres službe Isaija Kabira je naveo da ne može da kaže da li je to Kibakijeva formalna ponuda opozicionom lideru Railu Odingi, koji optužuje ponovnoizabranog kenijskog predsednika za izbornu kradju. I medjunarodni posmatrači su, takodje, izjavili da su izbori imali ozbiljnih nepravilnosti.

Frejzerova, koja se jutros sastala sa Odingom, ponovo će razgovarati sa opozicionim liderom, rekao je Kabira, nagovestivši da ona možda nosi poruku od Kibakija. Odinga je rekao na konferenciji za novine da nije dobio nikakvu formalnu ponudu od vlade. On je odbio da kaže kakav će biti njegov odgovor, ali njegov portarol Salim Loun rekao je za AP da Odinga radije ne bi delio vlast.

"Raila je više puta rekao da ga ne usrećuje ideja vlade nacionalnog jedinstva i naglasio da bi radije ostao u opoziciji", rekao je Loun.

U razgovorima sa Frejzerovom, Odinga je opet izneo zahtev da izbori budu ponovljeni, dodao je on. Odinga je juče pozvao na osnivanje tranzicione vlade, koja bi organizovala nove predsedničke izbore, ali je Kibaki rekao da bi odluku o raspisivanju ponovnih izbora mogao da donese samo Vrhovni sud.

U parlamentu, opozicija ima 95 od 122 poslanička mesta, dok je polovina Kibakijevog kabineta izgubila svoja mesta, što znači da bi bilo skoro nemoguće za Kibakija da vlada bez saradnje sa opozicijom. Nije bilo nikakvog saopštenja Frejzerove posle njenog 90-minutnog sastanka sa Kibakijem, kao ni posle sastanka sa Odingom. Kabira je pročitao vladino saopštenje u kome se citira Frejzerova koja je rekla "da bi Kibaki pružanjem maslinove grančice opoziciji pokazao svoju predanost da okonča političku krizu".

XS
SM
MD
LG