Linkovi

Proces izbora novog predsednika Sjedinjenih država i zvanično počinje


Večeras u Ajovi, skupovima na kojima se biraju stranački predsednički kandidati, proces izbora novog predsednika Sjedinjenih država i zvanično počinje. Bila je ovo, za razliku od prethodnih, veoma duga i izuzetno skupa kampanja – a kasno večeras ili - rano ujutro po srednjeevropskom vremenu – kandidati će tačno znati da li su im se i koliko uloženi trud i novac isplatili.

Ostalo je tek još nekoliko sati za ubeđivanje glasača. Džon Edvards koristi svaki trenutak ne bi li dobio trku u kojo mu ravnopravno konkurišu Barak Obama i Hilari Klinton. Edvards kaže da očekuje podršku srednje klase i onih koji žele da okončaju korporativnu pohlepu.

Prethodno se biračima obratio Majk Hakabi tražeći od njih da ga podrže u neizvesnom nadmetanju sa bivšim guvernerom Masečusetsa, Mitom Romnijem. Hakabi veruje da budućnost Amerike nije u bacanju novca na izborne kampanje, već u verovanju u ispravnost ideala.

Iako neposredno uoči večerašnjeg glasanja opet dobija na popularnosti, svojevremeno dominatni Mit Romni, koji je potrošio više novca od drugih kandidata, mogao bi izgubiti – ne samo u Ajovi, nego i za nekoliko dana u Nju Hempširu. On kaže da ne misli da je pogrešio i da treba imati u vidu da je on jedini kandidat koji bi mogao da pobedi upravo - i u Ajovi i u Nju Hempširu."

Barak Obama je biračima poručio da je, bez obzira na ishod glasanja u Ajovi, činjenično stanje da je on ozbiljan kandidat i da ljudi njegovu kampanju ne doživljavaju površno.

"Amerikanci su napravili veliki iskorak. Osećam se dobro zbog toga, a i narodu u Ajovi taj progres prija", smatra Obama.

U svakom slučaju, odziv bi mogao da bude rekordno visok. To zna i senatorka Hilar Klinton, koja u ovoj trci nije potcenila protivnike znajući da će rezultat u Ajovi nekome biti vetar u leđa, a nekome kamen spoticanja.

XS
SM
MD
LG