Linkovi

Perino: Nemamo nikakvih indikacija da Koreja neće dostaviti dokumentaciju


Glavni funkcioner Bušove administracije za Severnu Koreju vraća se u taj region kasnije ove nedelje, nekoliko dana pošto je Pjongjang prekoračio krajnji rok za dostavljanje kompletne dokumentacije o svojim nuklearnim aktivnostima. U skladu sa sporazumom postignutim sa SAD, Kinom, Japanom, Južnom Korejom i Rusijom, Pjongjang je obećao da će dostaviti dokumentaciju do kraja 2007. godine.

Stejt department nije saopštio kada će pomoćnik državnog sekretara Kristofer Hil otputovati u region, ali je njegov zadatak jasan: da učini sve što može da privoli Severnu Koreju da dostavi zakasnelu nuklearnu dokumentaciju. Bušova administracija koristi suptilnu diplomatiju u iznošenju razloge za saradnju Pjnogjanga, nagoveštavajući da bi zakasnela deklaracija, ako bude kompletna i tačna, bila prihvatljiva. Predstavnica Bele kuće Dana Perino potvrdila je da postoje razlozi za sumnje da li će deklaracija biti ikada dostavljena.

“Razumljivo je da smo skeptični. To je vrlo zatvoreno društvo koje ima tajni program već duže vremena.”

Perino je, medjutim, jasno stavila do znanja da se Vašington nada najboljem rešenju.

”Nemamo nikakvih indikacija da neće dostaviti dokumentaciju, ali oni su propustili krajnji rok i očekujemo njihovo saopštenje.”

Kristofer Hil neće biti jedini visoki američki diplomata koji će raditi na tom pitanju narednih dana. Perino je rekla novinarima da će zamenik državnog sekretara Džon Negroponte posetiti Kinu kasnije ovog meseca radi redovnih konsultacija i da će biti reči i o severenokorejskoj deklaraciji. Upitana da li SAD očekuju deklaraciju pre puta Negropontea, Perino je rekla da vremenski rok zavisi od Pjongjanga i ukazala da se SAD nadaju da da će dobiti deklaraciju što je pre moguće. Ona je takodje ukazala da SAD očekuju da nastave da saradjuju sa Severnom Korejom da bi joj pomogle da demontira svoj glavni nuklearni kompleks. Taj posao je trebalo da bude završen do krajnjeg roka 31. decembra, ali je odložen iz bezbednosnih razloga na koje su ukazale SAD.

XS
SM
MD
LG