Linkovi

Protekla 2007. najsmrtonosnija godina za novinare još od 1994.


Međunarodna organizacija za zaštitu novinara «Reporteri bez granica» sa sedištem u Parizu saopštila je da je 2007. bila najsmrtonosnija godina za medije u poslednjoj deceniji. Širom sveta ubijeno je najmanje 86 novinara.

Protekle godine nije bilo dobro biti novinar. Pored 86 ubistava, što je dvostruko iše nego recimo 2002. i najviše još od 1994, prema informacijama kojima raspolaže organizacija «Reporteri bez granica», u 2007. je 67 novinara kidnapovano, dok ih je 135 bilo držano u zatočeništvu, kao taoci. Takođe, uhapšeno je na stotine predstavnika medija, dok je 135 zadržano u zatvoru. Zemlje kao što su Kina i Burma uvele su restrikcije u vezi sa pristupom internetu. Najviše novinara ubijeno je u Iraku, ali kako kaže rukovodilac istraživanja organizacije sa sedištem u Parizu, Žan-Fransoa Žilijar, izveštaj pokazuje da neke druge zemlje – pre svih Pakistan i Somalija – postaju sve opasnija mesta za izveštavanje.

"Novinari su sve više meta u konfliktnim područjima, a nekažnjavanje je u porastu, jer 90 odsto ubistava novinara još nije rasvetljeno. Ljudi misle da mogu da ubijaju novinare bez rizika, jer znaju da ih u mnogim zemljama nikada neće osuditi. Neće im čak biti ni suđeno", naglašava Žilijar.

On dodaje da su otmice takođe u porastu, ne samo u Iraku, već i mestima kao što su palestinske teritorije.

"Teško je uraditi nešto u vezi sa otmicama, jer u to nisu umešane države. Teško je izvršiti pritisak na ekstremističke grupe, jer njih to uopšte ne dotiče", objašnjava Žilijar.

Umesto toga, «Reporteri bez granica» apeluju na druge političke, ekonomske i religijske grupe da iskoriste svoj uticaj kod ekstremista – zajedno sa međunarodnim institucijama, kao što su Evropska unija ili Ujedinjene nacije.

XS
SM
MD
LG