Linkovi

Grassroots umetnost naziv za umetnička dela koja prave amateri


Oni nisu završili umetničke škole, a za svoja dela koriste obične materijale na neobičan način. Umetnošću se bave isključivo jer uživaju u kreativnom procesu, a ne da bi zaradili novac. Lukas je mali grad u srcu Amerike u kome se nalazi Centar za grassrots umetnost «Lukas». Centar je otvoren 1995. i bavi se promovisanjem samoukih umetnika i njihovih radova. Rozlin Šulc je direktor Centra.

«Profesionalnim umetnicima nije dozvoljen pristup. Tačnije, mogu da uđu ali ne mogu da izlažu u ovom prostoru. To je novi koncept koji primenjujemo-možete biti kreativni i bez umetničke diplome,» objašnjava Šulc.

Pre više od 100 godina, u baštu su postavljene betonske skulpture koje prikazuju mnoge religiozne scene, ali i neke sekularne figure koje oslikavaju Dinsmurove religijske i političke stavove.

Lin Šnajder radi kao turistički vodič u «Rajskoj bašti».

«Napravio je prikaz darvinističke teorije žene koja juri za vojnikom, vojnikom koji puca u Indijanca, Indijanca koji puca u psa, psa koji juri lisicu, lisica koja trči za pticom, ptica koja lovi crva, i crva koji jede list. Iz ovoga se vide njegove ideje o populističkoj stranci,» kaže Šnajder.

Dinsmur je bio nastavnik i veteran građanskog rata, a imao je preko 60 godina kada je počeo da gradi «Rajsku baštu» i da se bavi umetnošću. Balvani na njegovoj kolibi nisu pravi, već su isklesani u granitu tako da izgledaju kao debla. Koliba je stara skoro čitavo stoleće.

Ovu tradiciju grassroots umetnosti koju je Dinsmur ostavio iza sebe, neguju i današnje generacije umetnika-amatera. Među njima je i Erika Nelson koja crta minijature najvećih stvari koje postoje na planeti.

«Ovo su moje omiljene lokacije u SAD - Rajska bašta, Watts toranj u Los Anđelesu, šeširi i čizme iz Sijetla, izložba pomorandži u Hjustonu i najveća bejzbol palica na svetu iz Kentakija,» objašnjava Nelson.

Vizuelna umetnica Mri Pila je napravila «Ajzis baštu», odnosno 5 umetničkih soba punih lutaka, igračaka, escajga i drugih materijala koji mogu da se recikliraju.

«Počela sam sa decom. Dečaci su jednako uzbuđeni kao i devojčice i radimo u timovima. Npr. rastavimo Barbiku, a onda oni odlučuju da li će da zadrže kosu ili ne. Radimo sa izolacionom penom i drugim neobičnim materijalima,» kaže Pila.

Neobični materijali koji se koriste za nekonvencionalnu umetnost, su ono što čini Lukas u Kanzasu vrlo nesvakidašnjim mestom.

XS
SM
MD
LG