Linkovi

Pjongjang zakasnio sa detaljnom deklaracijom nukleranog programa


SAD su danas potvrdile da je Severna Koreja prekršila rok, prema kome je do 31. decembra trebalo da u potpunosti razotkrije sve svoje nuklearne programe i materijale, u skladu sa prošlogodišnjim sporazumom o razoružavanju u zamenu za ekonomsku pomoć. Medjutim, Stejt depratmant nije uznemiren zbog toga i kaže da će nastaviti sa nastojanjima na sprovođenju tog sporazuma.

Neuspeh Pjongjanga da do postavljenog roka u potpunosti obelodani svoj nuklearni program nije prva teškoća u složenim pregovorima o razoružanju. Funkcioneri Državnog sekretarijata kažu da će se nastaviti sa drugim elementima tog procesa, kako zemlje uključene u šestostrane razgovore budu podsticale Severnu Koreju da iznese potpune podatke o svojim nuklearnim aktivnostima.

Severna Koreja je bila obavezna da deklariše, izmedju ostalog, koliko komanda nuklearnog oružja je proizvela i kakvu je nuklearnu pomoć dobila ili pružila drugim zemljama. SAD takođe vrše pritisak da Severna Koreja iznese tačne podatke o tajnom projektu obogaćivanja uranijuma, koji je, kako se veruje, obavljala 1990-tih, naporedo sa potvrđenim programom za izgradnju oružja zasnovanog na plutonijumu.

Zamenik predstavnika Stejt departmenta Tom Kejsi je rekao da je u ponoć, po severnokorejskom vremenu, istekao krajnji rok za tu deklaraciju, bez ikakve dostave dokumenata u poslednjem momentu od strane vlasti u Pjongjangu. Takav razvoj dogadjaja se očekivao, pa su SAD, Japan i Južna Koreja istovremeno izrazile razočarenje nekoliko sati pre isteka roka. Predstavnik Kejsi je rekao da je nedostatak blagovremene deklaracije “za žaljenje,” ali je dodao da će se nastaviti diplomatske aktivnosti sa ciljem ispunjavanja tog i drugih elemenata sporazuma.

“Nije važno da li smo danas dobili tu deklaraciju. Važno je da deklaracija koju ćemo dobiti ispunjava sve zahteve sporazuma, što znači da ona mora da bude potpuna i sadržajna. Mi smo vodili brojne razgovore sa Severnom Korejom o tome šta to znači. Svakako da ćemo nastaviti da razgovaramo sa drugim stranama, uključujući Severnu Koreju o tom pitanju, i očekujemo da će ona zaista ispuniti to obećanje i dostaviti nam deklaraciju.”

Severna Koreja se 2005. u načelu saglasila da odustane od svog nuklearnog programa u zamenu za ekonomsku pomoć i diplomatske olakšice.

Kejsi je rekao da je postignut dobar napredak u ispunjavanju elemenata sporazuma, iako - kako je rekao - proces demontaže postrojenja u Jongbojnu kasni zbog bezbednosnih pitanaja u vezi sa uklanjanjem radioaktivnih šipki.

On je rekao da je dostavljanje kompletne liste severnokorejskih nuklearnih aktivnosti od presudne važnosti za konačnu fazu sporazuma, koja obuhvata potpuno gašenje tog programa i stvaranje novih regionalnih bezbednosnih aranžmana.

XS
SM
MD
LG