Linkovi

Podgorica: Pregled zbivanja u Crnoj Gori u protekloj 2007. godini


Potpisivanje Sporazumja o stabilizaciji i pridruživanju sa EU i donošenje prvog Ustava obnovljene države Crne Gore, kao i prijem u Savjet Evrope i stvaranje diplomatsko-konzularne mreže, događaji su koji su obilježili 2007. godinu u Crnoj Gori.

Godina u Crnoj Gori već dvije decenije počinje januarom i DPS-om. Badnji dan na Cetinju više nije interesantan kao nekada, iako problem crkve ni izbliza nije riješen. Ivo Sanader bio je prvi gost Crne Gore na otvaranju hrtvatske Ambasade, a nagrade Internacionalnelige humanista za Svetozara Marovića i Mila Đukanovića, podijelile su javnost.

U februaru je bilo burno zbog visokih računa za struju, obilježeno je100 dana Vlade, a Stipe Mesić postao je počasni građanin Podgorice.

U martu je parafiran Sporazum o SSP sa EU u prisustvu visokog gosta Oli Rena, koji dan kasnije Jap de Hop Shefer u Podgorici je nagovijestio još veću nakolonost NATO-a Crnoj Gori, fudbalska selekcija Crne Gore protiv Mađarske je odigrala prvi meč u istoriji..i pobijedila, Danijel Fejta posjetio je Vojsku Crne Gore.

Ni april nije bio bez burnih događaja, od raskola u Sindikatu, preko pohoda vjernika CPC na Cetinjski manastir koji vlast brani od Crnogoraca. U Podgoricu je stigao i Sergej Lavrov, odmah potom i delegacija NATO.

U maju, osim kongresa DPS gdje je demonstirana neprikosnovena uloga Mila Đukanovića i obilježavanja godine nezavisnosti, osim prijema Crne Gore u SE, nije bilo naročite dinamike.

U junu je u parlamentu spriječena privatizacija TE u Pljevljima, u Budvi je uhapšen Haški bjegunac Vlastimir Đorđević, a Nebojša Medojević tražio je policijsku zaštitu zbog prijetnji duvanske mafije.

U julu su podgoričku vrelinu osjetili Vuk Jeremić, pomoćnik američkog Državnog sekretara Danijel Frid, Karla del Ponte, Božidar Đelić, Žan Luj Roan iz SE, Boris Grizlov iz ruske Dume. Utakmica kupa UEFA Budućnost-Hajduk podsjetila je na dane raspada SFRJ, a grupa izgrednika iz Srbije koji su kamenovali splitske autobuse, okusila je život u zatvoru u Spužu, ali i olako puštena na slobodu.

U avgustu je izmjeren temperaturni rekord od 44, 8 stepeni, Ustavni odbor neumorno je radio čak i bez opozicije, spaljene su zaplijenjene cigarete, a desila se najbolja sezona u istoriji crnogorskog turizma, uz vrtoglav rast cijena nekretnina i bolji investicioni ambijent.

Septembar je obilježio nesporazum u vezi sa dvojnim državljanstvom, Roćen i Jeremić dogovorili su se da Filaret uđe u Crnu Goru, sa Rusijom je potpisan sporazum o borbi protiv pranja novca.

Nakon što je u oktobru u slovenačkoj ambasadi otvoren Aplikacioni centar za izdavanje viza građanima Crne Gore za zemlje EU, a vlast i dio opozicije se dogovorili o ustavu na razočarenje ostatka opozicije, desila su se dva krunska događaja-potpisivanje SSP, i izglasavanje prvog Ustava obnovljene države Crne Gore dvotrećinskom većinom.

U novembru je u Podgorici ojačan program Državnog partnerstva Crne Gore i SAD, u Rimu je po potjernici Hrvatske uhapšen admiral Ilija Brčić, Crna Gora i Srbija potpisale su sporazum o vojnoj saradnji.

Posljednji mjesec u godini obilježilo je otvaranje ambasade BiH u Podgorici, ne baš
ugodna Rezolucija EP o Crnoj Gori, istraga u Upravi za sprječavanje pranja novca i nada da će naredna godina donijeti spas od korupcije, kriminala, nepotizma i neprikosnovenosti prosječnih.

XS
SM
MD
LG