Linkovi

Vujačić: Zbog kosovskog pitanja moguće zahlađenje odnosa sa SAD


Sumirajući utiske i najvažnije momente u odnosima Vašingtona i Beograda tokom godine na izmaku, ambasador Srbije u SAD Ivan Vujačić, u ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike, priznaje da oprečni stavovi dve zemlje o budućem statusu Kosova mogu da dovedu do izvesnog zahlađenja bilateralnih odnosa.

VUJAČIĆ: Tačno je da se ova godina odvijala pod utiskom i raspravom o budućem statusu Kosova. Imali smo dosta kontakata sa američkom stranom na visokom nivou i, naravno, to nije nikakva tajna, pogled na Kosovo se bitno razlikuje između onoga kako Srbija vidi taj status i kako to vide Sjedinjene Američke Države. Bez obzira na to, ove godine smo imali čitav niz uspeha u vojnoj bilateralnoj saradnji i u smislu iskazivanja ekonomskog interesa nekih američkih preduzeća za ulaganja u Srbiju. Tokom 2008. će očigledno doći do potencijalnog razrešenja statusa Kosova, barem kad su Sjedinjene Američke Države u pitanju, a i neke druge zemlje. Naši stavovi se tu bitno razlikuju i videćemo kako će se to odraziti na naše odnose.

GLAS AMERIKE: Da li mislite da će stav Sjedinjenih Američkih Država, koje su najavile da će priznati uslovnu nezavisnost Kosova, biti veliko opterećenje za bilateralne odnose?

VUJAČIĆ: To je krupno pitanje u Srbiji. Stav naše vlade i predsednika je poznat. Juče (sreda) je doneta rezolucija o tome da će neke posledice postojati po odnose sa onim zemljama koje budu bilateralno priznale unilateralnu deklaraciju nezavisnosti Kosova. Očekujem da će biti izvesnog zahlađenja, to moram otvoreno da kažem, upravo iz tog razloga.

GLAS AMERIKE: Vojni odnosi, koje ste maločas pomenuli, su najsvetlija tačka u komunikaciji Srbije i Sjedinjenih Američkih Država...

VUJAČIĆ: To je svakako istina za prošlu godinu. Moram da vas podsetim da smo tokom ranijih godina imali značajnu saradnju na drugim frontovima, naročito u vezi investicija i u mnogim drugim segmentima, kao što je dobijanje statusa normalnog trgovinskog partnera, generalnog sistema preferencijala i uopšte jedne generalne podrške Sjedinjenih Američkih Država demokratskim procesima i uključivanju Srbije u evropske integracije. Prethodne, 2006. godine smo takođe imali i prijem Srbije u Partnerstvo za mir. Na osnovu toga se sada, ove godine, naročito na vojnom planu odnosi razvijaju i nije čudno što se sad razvijaju, s obzirom na članstvo u Partnerstvu za mir. Trenutno imamo oko desetak oficira na raznim tipovima školovanja ovde. Oko sedamnaest njih je boravilo ovde ranije tokom ove godine. Imamo izvanredne odnose sa Nacionalnom gardom Ohaja, a dva puta smo imali i posetu načelnika Generalštaba Zdravka Ponoša i pomoćnika ministra odbrane, gospodina Spasojevića. Tako da su ti kontakti zaista intezivni i normalno je da su sada u usponu s obzirom na ranije prepreke, da tako kažem, nečlanstva u Partnerstvu za mir.

GLAS AMERIKE: Američki investitori su donedavno bili najveća investiciona zajednica iz neke države u Srbiji. Ministar ekonomije Mlađan Dinkić najavio je poslednji put kad je bio ovde u Glasu Amerike, dolazak američkog IT sektora u Srbiju. Da li takvi nagoveštaji imaju osnova?

VUJAČIĆ: Ja sam prošle nedelje boravio u Srbiji i postoji nekoliko američkih firmi koje su otvorile kancelarije, ali čekaju da vide kako će izgledati opšti privredni ambijent, s obzirom na političku situaciju koja je poznata, kako bi preduzeli neke investicije. Ali, tu je već nekoliko američkih firmi koje gledaju na potencijalna ulaganja.

GLAS AMERIKE: Kulturna ponuda je ove godine bila malo oskudnija u odnosu na protekle godine...

VUJAČIĆ: Ove godine smo, kao i svake godine do sada, održali filmski festival koji, od kada sam ja ovde, imamo kao deo našeg programa i kulturne ponude. I mislim da je jako lepo prošao. To je, na žalost, bila naša najveća akcija ove godine. Imali smo i predstavljanje Publikum kalendara koji zajedno rade američki i srpski dizajneri. Takođe smo imali par koncerata klasične muzike koji su bili dosta zapaženi, a jedna naša pijanistkinja je dobila vašingtonsku nagradu za najboljeg pijanistu ove godine.

XS
SM
MD
LG