Linkovi

Skupština usvojila Rezoluciju o Kosovu i izveštaj pregovaračkog tima


Skupština Srbije usvojila je večeras Rezoluciju o Kosovu i Metohiji i izveštaj državnog pregovaračkog tima o pregovorima vođenim pod mandatom pregovaračke trojke Kontakt grupe. Rezolucija je usvojena sa 220 glasova za, 14 protiv i tri uzdržana. Rezuluciju su podržali poslanici Demokratske stranke, Demokratske stranke Srbije, G17 Plus, Srpske radikalne stranke, Socijalističke partije Srbije, Romske partije i Unije Roma Srbije. Protiv su bili poslanici Liberalno-demokratske patrije, Lige socijaldemokrata Vojvodine, dok su poslanici Saveza vojvođanskih Mađara bili uzdržani. Izveštaj državnog pregovaračkog tima usvojen je sa 150 glasova za, 19 protiv, a tri poslanika su bili uzdržana. Poslanici SRS-a nisu glasali za izveštaj.

Rezolucijom se predviđa da međunarodni sporazumi koje Srbija zaključuje, uključujući i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU, moraju biti u funkciji očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje. Takođe je predviđeno da "odbrana Kosova i Metohije kao integralnog dela Republike Srbije predstavlja prioritet državnih institucija i svih javnih činilaca u državi, sve dok ne bude usvojeno kompromisno rešenje tog pitanja na osnovu Rezolucije SB UN 1244".

Predviđeno je da skupština utvrdi da će svi akti proglašenja i priznanja nezavisnosti Kosova, kao i sve aktivnosti u međunarodnom okruženju koje bi proisticale iz tih akata, ma ko ih donosio i primenjivao, biti proglašeni ništavnim i protivnim ustavnom poretku Republike Srbije. Predviđeno je da Skupština utvrđuje da bi proglašenje nezavisnosti Kosova, kao i priznanje nezavisnosti pokrajine od strane bilo koje države, predstavljali grubo kršenje međunarodnog prava, a pre svega Povelje UN, Završnog akta iz Helsinkija i Rezolucije SB UN 1244. Takvim aktima i aktivnostima bili bi neposredno ugroženi suverenitet, teritorijalni integritet i ustavni poredak Republike Srbije. Posebno će se preispitati diplomatski i svi drugi odnosi sa državama koje eventualno priznaju nezavisnost Kosova i Metohije.

Kako se navodi, Kosovo i Metohija će se i u unutrašnjim i u spoljnim aktivnostima države, njenih organa i javnih činilaca, smatrati sastavnim delom Republike Srbije i taj stav biće merodavan za svaki pojedinačni akt ili aktivnost državnih organa i javnih činilaca sve do iznalaženja kompromisnog rešenja ovog pitanja na osnovu Rezolucije 1244. U rezoluciji je navedeno i da Skupština Srbije proglašava vojnu neutralnost Srbije u odnosu na postojeće vojne saveze do eventualnog raspisivanja referenduma.

"Zbog ukupne uloge NATO, od protivpravnog bombardovanja Srbije bez odluke SB, do Aneksa 11 odbačenog Ahtisarijevog plana, u kome se određuje da je NATO 'konačan organ' vlasti u 'nezavisnom Kosovu', skupština donosi odluku o proglašavanju vojne neutralnosti Republike Srbije u odnosu na postojeće vojne saveze do eventualnog raspisivanja referenduma na kojem bi se donela konačna odluka po tom pitanju", navodi se u Rezoluciji.

Ističe se da je Vlada Srbije obavezana da donese konkretan i sveobuhvatan plan mera koje će biti preduzete u svim oblastima njenih nadležnosti u slučaju protivpravnog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije. Vlada se obavezuje i da što efikasnije primenjuje ustavne nadležnosti Republike Srbije na Kosovu i Metohiji, kao i da pojača delovanje državnih institucija u ostvarivanju tih nadležnosti, a posebno da u svim okolnostima koje bi mogle nastupiti efikasno deluje na zaštiti života i imovine, prava i sloboda građana pokrajine, a posebno srpskog i nealbanskog stanovništva.

U rezoluciji je navedeno da i "pored nastojanja nekih zapadnih država da blokiraju dalje pregovore kojima bi se mirnim putem našlo rešenje statusa Kosova i Metohije u skladu sa Rezolucijom SB 1244, ovlašćeni predstavnici Republike Srbije treba da nastave napore kako bi se obnovili pregovori i pronašlo rešenje u duhu međunarodnog prava". Rezolucijom se predlaže da "Skupština Srbije sa posebnom zabrinutošću konstatuje da je zaključcima svog Predsedništva od 14. decembra 2007. godine Savet Evropske unije nagovestio aktivnosti u vezi Kosova i Metohije i u samoj pokrajini koje bi neposredno ugrozile suverenitet i teritorijalni integritet Republike Srbije". Skupština utvrđuje da bi uspostavljanje predložene misije EU za sprovođenje odbačenog Ahtisarijevog plana predstavljalo akt ugrožavanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka Republike Srbije.

XS
SM
MD
LG