Linkovi

Islamabad: Navaz Šarif najavio bojkot izbora zbog ubistva Benazir Buto


Lider pakistanske opozicije i dugogodišnji rival bivše premijerke Benazir Buto, Navaz Šarif osudio je danas njeno ubistvo i najavio da će njegova stranka bojkotovati izbore 8. januara.

"Pakistanska muslimanska liga će bojkotovati izbore posle ubistva Benazir Buto. Slobodni izbori nisu mogući u prisustvu Mušarafa. On je uzrok svih problema", rekao je Šarif novinarima u Islamabadu.

Šarif i Benazir Buto, dugogodišnji suparnici, nedavno su pregovarali o saradnji u borbi protiv Mušarafa i vodili kampanje za parlamantarne izbore koji treba da se održe kroz dve nedelje. On je odbacio tvrdnje da bi mogao da politički profitira na smrti Benazir Buto, koja je danas ubijena u samoubilačkom napadu posle predizbornog skupa u Ravalpindiju. Na vest o njenoj smrti, Šarif je odmah otišao u bolnicu u Ravalpindiju u kojoj je preminula i u tišini seo kraj njenog tela.

"Benazir Buto je bila i moja sestra, ja ću zajedno sa vama osvetiti njenu smrt. Niste sami, ja sam sa vama, osvetićemo se onima koji vladaju", rekao je Šarif.

Šarif je dva puta bio premijer pre nego što ga je 1999. s vlasti proterao tadašnji načelnik generalštaba Mušaraf. On je tada otišao u izgnanstvo, koje je većim delom proveo u Saudijskoj Arabiji, a prošlog meseca vratio se u Pakistan.

XS
SM
MD
LG