Linkovi

Roćen branio dostojanstvo države kada je prekorio Evropski parlament


Crnogorski šef diplomatije Milan Roćen rekao je da je branio dostojanstvo države kada je prekorio Evropski parlament zato što je u dijelu Rezolucije o Crnoj Gori pomenuto da proces koji se u Italiji vodi protiv istaknutih crnogorskih političara može rezultirati nalogom za hapšenje.

Roćen je, kazao da nema novih informacija iz Italije i da nije stvar Ministarstva inostranih poslova da to prati, podsjećajući da se državni tužilac kolegi u Italiji prvi put obratio krajem maja 2002.

Prema njegovim riječia, polovinom juna 2002. tadašnji ministar pravde i današnji premijer pisao je svom italijanskom kolegi i odgovor je stigao nakon pola godine.

“U njemu se samo kaže da se istraga takvog karaktera, ako je i početa, vodi u tajnosti, jer je jedan od osnovnih principa njihovog državnog uređenja da se zaštiti privatnost osoba protiv kojih se eventualno vodi istraga. Bilo je još obraćanja, ali, koliko znam, nikada nije bilo reakcije sa italijanske strane”, kazao je Roćen listu Vijesti.

Na pitanje do koje mjere institucije Evropske unije imaju pravo da se miješaju u unutrašnja pitanja Crne Gore, Roćen je rekao da se “ne radi o miješanju evropskih institucija u unutrašnje stvari Crne Gore, već o izgradnji povjerenja i partnerstva”.

“Smatrao sam se pozvanim da reagujem, vodeći računa o dostojanstvu države koju predstavljam, jer je neuobičajeno da bilo ko sugeriše mogući ishod jednog sudskog procesa”, kazao je Roćen.

On smatra da treba pitati EP šta stoji iza takve njihove odluke ukazujući kako je i ranije govorio da je simptomatično da se uvijek ta tema potencira kada je Crna Gora pred nekim značajnijim političkim događajima.


XS
SM
MD
LG