Linkovi

Antionius Stradivarijus napravio više od hiljadu muzičkih instrumenata


Čuveni graditelj violina Antionius Stradivarijus je napravio više od hiljadu muzičkih instrumenata. Naravno, najpoznatiji je po violinama koje je napravio od 1700. do 1720. godine, u svom takozvanom «Zlatnom periodu». Ti instrumenti, danas poznati u celom svetu kao «Stradivarijusove violione», ulaze u red najčuvenijih i najskupljih «proizvoda» u istoriji muzike. U Vašingtonu je nedavno održan privatan koncert na kojem se 12 Stradivarijusovih instrumenata našlo u rukama nekih od najprefinjenijih muzičara na svetu.

Slušate «Navaru za dve violine» španskog violiniste Pabla de Sarasatea, u izvođenju Sajake Šodži iz Japana i Arabele Štajnbaher iz Nemačke. Ono što takođe čujete je zvuk dve od najvrednijih violina svih vremena – koje su poznate kao Stradivarijusove, prema čoveku koji ih je napravio. Danas ih postoji svega nekoliko stotina i sada se prodaju za tri i po miliona dolara.

«Prema tome, zajedno sa mojom violinom, večeras na sceni imamo violine u vrednosti od 65 miliona dolara», kaže dirigent Lorin Mazel.

Maestro Mazel je muzički direktor Njujorške filharmonije i scena o kojoj govori je njegova lična scena, u privatnom pozorištu na njegovom seoskom imanju u okolini Vašingtona.

Maestro Mazel je nedavno priredio dobrotvorni koncert sa 12 Stradivarijusovih violina, na kojima je sviralo 12 vrhunskih violinista. Među njima su i članovi Tokijskog gudačkog kvarteta koji su izveli komad Nikola Paganinija.

Maestro Mazel objašnjava da se «Stradivarijus» toliko ceni pre svega zbog izuzetno jakog i čistog tona. On je predstavio violine jednu po jednu, da bi publika mogla da oseti «zvezdani kvalitet» svakog instrumenta.

«Predstavljamo ih po hronološkom redu sa izvođačima koji će svirati na instrumentu, koji će po jedan izlaziti na scenu i za momenat zasvirati i u stvari dozvoliti instrumentu da se sam predstavi», kaže Lorin Mazel.

Lorin Mazel dodaje da će i posetioci moći da prođu pored svake od violina i dobro ih osmotre sa svih strana, mada im neće biti dozvoljeno da dodirnu instrument. Violine koje su pozajmljene iz Japana, biće vraćene da bi ih koristili i drugi majstori violine. A prihod sa ovog zaista specijalnog koncerta će otići u fond stipendija za mlade koji vodi porodica Mazel.

XS
SM
MD
LG