Linkovi

SAD: Mnogi trgovci tvrde da je praznična sezona do sada razočarala


Uprkos tome što su ponudili velika sniženja cena i produžili radno vreme mnogi trgovci tvrde da je praznična sezona do sada razočarala. I, dok je do Božića ostalo manje od nedelju dana mnoge prodavnice se suočavaju sa istom situacijom kao prošle godine - zavise od kupaca koji će svoje praznične poklone nabaviti u poslednjem trenutku.

Prema prvim izveštajima kupci odugovlače više nego što je uobičajeno. Posle snažnog počtka sezone na takozvani crni petak, posle Dana zahvalnosti, snežne oluje i veoma hladno vreme u nekim delovima zemlje primorali su mnoge potrošače da ostanu kod kuće. Džon Moris je analitičar u Banci “Wachovia”.

“Prodaja kuća je opala, na kreditnom tržištu je kriza. Nalazimo se izmedju modnih ciklusa. Sve u svemu, prilično teška situacija,” kaže on.

Nacionalno udruženje trgovaca očekuje da će prodaja tokom praznične sezone zabeležiti najmanji porast u proteklih pet godina. Neki potrošači kažu da jednostavno nemaju dovoljno novca za kupovinu.

Jedan od znakova koji najviše zabrinjavaju je pad prodaje ženske odeće. Analitičar Brit Bimer kaže da je to važan barometar pošto tradicionalno na žene otpada najveći deo šopinga.

“Prodaja ženske odeće je bila katastrofalna cele godine. Žene jednostvano nisu bile spremne da kupuju ukoliko cene nisu bile snižene za 50 do 60 odsto.”

Jedina svetla tačka je internet. Prodaja preko interneta porasla je za preko 30 odsto tokom godine. Medjutim, Bil Martin, osnivač firme za analizu tržišta “Shoppertrak”, kaže da je internet samo mali deo ukupne trgovine.

“U vom trenutku svi su nervozni. Ovo je doba od kog zavisi da li će cela godina biti uspešna ili ne i to će verovatno zavisiti od poslednje sedmice.”

Bil Martin je ipak optimista u pogledu ostatka sezone šopinga i predvidja da će poslednji vikend pre Božića biti medju najuspešnijim ove godine.

XS
SM
MD
LG