Linkovi

Tokom 2007. godine Holivud ponudio po nešto za svačiji ukus


Tokom 2007. godine Holivud je ponudio po nešto za svačiji ukus - od akcionog filma ”Spajdermen tri“ do mjuzikla ”Sprej za kosu.“ Dopisnik Glasa Amerike iz Los Anđelesa, Majk O’Saliven, osvrnuo se na ovogodišnja ostvarenja koja su se najviše dopala kritičarima, kao i ona za koja je glasala publika.

Film koji je podstakao najveći broj Amerikanaca da kupe bioskopske karte bio je treći nastavak serije o čoveku-pauku ”Spajdermen tri.“ ao u prethodnim nastavcima, i u ovom Tobi Megvajer igra Pitera Parkera, mladića sa natčovečanskim sposobnostima koji pokušava da održi ravnotežu između svog privatnog života i života superheroja koji se bori sa nizom superzločinaca.

Drugi film koji je zaradio najviše para je crtana bajka ”Šrek treći,“ takođe novi nastavak serije o simpatičnom bauku Šreku i čitavom nizu smešnih likova.

Treća na pomenutoj listi je naučnofantastična avantura ”Transformers,“ - priča o međusobnim bitkama robota, u kojoj igraju Šia LaBuf i Megan Foks.

Dobre finansijske rezultate ostvarila je i najnovija gusarska avantura iz serije ”Pirati sa Kariba,“ pod naslovom ”Na kraju sveta,“ snimljena u produkciji Diznijevih studija.

Među pet filmova koji su se najviše isplatili našao se još jedan nastavak, pod naslovom ”Hari Poter i red Feniksa,“ u kome mladi čarobnjak i njegovi drugari nastavljaju svoju obuku i bore se protiv snaga zla.

Ove godine popularni su bili i triler ”Bornov ultimatum,“ ratna drama iz antičkog sveta ”Tri stotine,“ i animirani film ”Ratatui,“ u prevodu ”Đuveč,“ o pacovu - gurmanskom kuvaru.

Spisak filmova koji se dopao kritičarima potpuno je drugačiji. U vrhu njihove top liste našla se britanska drama ”Atonement“ ili ”Pokajanje,“ zasnovana na bestseleru Iana MekEvana. Film priča o tinejdžerki, budućem piscu, koja lažno optužuje verenika svoje sestre i time iz korena menja živote nekoliko ljudi. Sve te događaje ona opisuje u dnevniku na kome se zasniva radnja u filmu. Kritičarima se takođe dopala priča pod naslovom ”Biće krvi,“ o beskrupuloznom tragaču za naftom, koga igra Danijel Dej-Luis.

Kritičari su visoko ocenili i filmove ”Ovo nije zemlja za starije muškarce,“ ”Istočna obećanja“ i ”Američki gangster,“ kao i advokatski triler ”Majkl Klejton,“ u kome Džordž Kluni igra prepredenog advokata - specijalistu za privredne prestupe. Ove godine pojavila su se i dva bogato snimljena mjuzikla - jedan, o berberinu ubici, pod nazivom ”Svini Tod,“ i drugi, adaptacija brodvejskog hita ”Sprej za kosu,“ luckasta komedija o tinejdžerima u Baltimoru šezdesetih godina.

Nekoliko filmova bavi se ratom protiv terorista i ratovima u Iraku i Avganistanu. Film ”Dolina Ela“ je misterija o potrazi za vojnikom koji nestaje po povratku iz Iraka, u kojoj igraju Tomi Li Džouns i Suzan Sarandon. Mnogi kritičari ga hvale, ali ove godine ratni filmovi nisu prolazili baš sjajno kod publike. Producenti vrlo hvaljenog filma ”Puštač zmajeva,“ koji se događa u Avganistanu, nadaju se da će njihovo ostvarenje predstavljati izuzetak.

XS
SM
MD
LG