Linkovi

Irački parlament osudio turske napade na kurdskom severu


Irački parlament je osudio turske vazdušne napade na kurdski region na severu Iraka kao veliko kršenje iračkog suvereniteta. Irački poslanici su izdali takvo saopštenje posle jučerašnjih napada turskog vazduhoplovstva u iračkim planinama Kandil.

Turska tvrdi da su meta napada bile isključivo baze pobunjenika iz Kurdske radničke partije, odnosno PKK. Zvaničnici iračkih Kurda međutim kažu da je nekoliko sela pretrpelo znatna oštećenja i da je poginuo najmanje jedan civil.

Pobunjenici su saopštili da je poginulo pet njihovih boraca. Irački ministar inostranih poslova Hošijar Zebari je izjavio da se čini da su se turski vazdušni napadi zasnivali na pogrešnim informacijama, s obzirom da su pogođeni civili. On je dodao da bi Ankara svaki napad na pobunjenike u Iraku trebalo da usaglasi sa vladom u Bagdadu.

Američki zvaničnici su priznali da su od Turske unapred dobili informaciju o jučerašnjim napadima, ali su odbili da kažu da li su ih odobrili.

Portparol Stejt Dipartmenta Tom Kejsi rekao je da ekstremisti Radinčke kurdistanske partije predstavljaju pretnju koja ne sme da se toleriše.

XS
SM
MD
LG