Linkovi

Bela kuća objavila raspored puta predsednika Buša po Bliskom istoku tokom kojeg će prvi put posetiti Izrael


Bela kuća je objavila plan posete predsednika Buša Bliskom istoku početkom januara iduće godine. Biće to prva poseta američkog predsednika Izraelu i Zapadnoj obali.

Predsednik će tokom svoje turneje posetiti Izrael, Zapadnu obalu, Kuvajt, Bahrein, Ujedinjene Arapske emirate, Saudijsku Arabiju i Egipat. Portparolka Bele kuće Dejna Perino rekla je da će predsednik biti u regionu Bliskog istoka od 8. do 16. januara, nastojeći da ostvari dalji progres na osnovu nedavne mirovne konferencije u Anapolisu u Merilendu, koja je održana pod pokroviteljstvom SAD:

"Ta poseta će usledeti posle napretka postignutog u Anapolisu gde je pružena podrška Izraelcima i Palestincima da unaprede svoja nastojanja ka miru, ostvare predsednikovu viziju dve demokratske države, koje bi živele u miru i bezbednosti jedna pored druge i promovišu izraelsko-arapsko pomirenje".

Perino je rekla da će predsednik ponovo potvrditi predanost Amerike svojim saveznicima u regionu i naglasiti saradnju u borbi protiv ekstremizma i promovisanju slobode, mira i bezbednosti. Ona je navela da će sastanci sa regionalnim liderima obuhvatiti situaciju u Iraku i probleme koje stvara Iran.

Medjutim, Perino je jasno stavila do znanja da će predsednik Buš tokom svoje posete imati jedan važan cilj - da pomogne da se olakša tekući mirovni proces izmedju Izraela i palestinske uprave:

"Predsednik je rekao da će imati dobre i loše sastnake, ali da je važno da lideri imaju u vidu celokupnu sliku".

Tokom konferencije za novinare u Beloj kući, Perino je umanjila mogućnost sastanka tri strane, odnosno predsednika Buša, izraelskog premijera Ehuda Olmerta i palestinskog predsednika Mahmuda Abasa. Upitana da li bi predsednik Buš mogao da se sastane sa predstavnicima Hamasa, militantne organizacije koja kontroliše pojas Gaze - njen odgovor je bio jasan:

"Hamas je teroristička organizacija. Predsednik neće razgovarati sa njima".

Perino je takodje upitana o mogućnosti da predsednik Buš poseti Irak dok bude u regionu. Ona je odgovorila da ne očekuje da će predsednik posetiti još neku zemlju tokom svoje turneje.

XS
SM
MD
LG