Linkovi

Izmišljeni likovi poput Džemsa Bonda popularisali imidž tajnog agenta


Žene su na filmu dobile novu, manje njenu ulogu – čak i partnerke Džemsa Bonda više ne čekaju da budu spašene, već se bore i izvode nemoguće akrobacije.

Dame u Kaliforniji odnedavno imaju priliku da pohađaju nastavu koja im omogućava da se spreme sa svet špijunaže, udahne im samoupozdanje i nauči nekim veštinama samoodbrane. Sve to je, naravno, i dobra vežba za zdravo telo.

Keti Kilean uči kako da puca iz vatrenog oružja. Ne, ne pridružuje se policiji ili vojsci. Ona sada uči trikove tajnih agenata. Uz obećanje polaznicima da će steći fizički izgled i fizičku spremnost devojaka koje gledamno u filmovima o tajnom agentu 007, 'Špijunska škola” u Los Anđelesu postaje sve popularnija.

Atraktivna vežbaonica Absolution Gym u zapadnom Holivudu već se pročula po svom Pilates studiju. Sada je to baza Špijunske škole – najpopopularnijeg programa u tekućoj ponudi. Reč je o kursu koji traje 30 sati, tokom 8 nedelja, za koji je angažovano više od 30 instruktora.

To je svakodnevna vežba uz takozvana životna iskustva – studenti uče kako da se postave u određenim situacijama, znaju svoje limite, kako da donose odluke i – uopšte – kako da izvuku maksimum iz onoga što život pruža.

Vlasnik, Saša Ferguson kaže da 'Špijunska škola' svoje polaznike uči svemu što im je potrebno da bi mogli da budu tajni agenti - od pucanja iz vatrenoga oružja, silaženja niz zgrade, šetnje po trapezu i borbenih vještina, do prerušavanja. U Špijunskoj školi polaznici mogu da nauče kako da se odbrane od napadača i, na primer, kako da se odvaže i skoče sa 10 metara visoke stene, kaže Saša Ferguson..

Mark Vorland je instruktur specijalnih vojnih jedinica. On studentima pokazuje kako se koristi vatreno oružje. Nakon toga, uči se i kada i gde se koje oružje može upotrebiti, kaže Vorlend.

Kete Kilean kaže da je oduvek sanjala da bude jedan od Čarlijevih Anđela, a na ovaj se kurs prijavila nakon traumatičnog razvoda braka. Trapez pomaže svemu – od fizičke spremnosti polaznika, do tehnike disanja. Da ne govorimo o oslobađanju straha od visine. Instruktor Elizabet Njuton, je član nadaleko poznate cirkusne trupe 'Cirque Du Soleil'. Ona kaže da tajni agent mora da bude spreman da u svakom trenutku, u zavisnosti od potrebe i situacije, pobegne, preskoči neku prepreku ili se brzo popne na drvo.

Student Kim Marks, iz Portlenda u Oregonu dolazila je u Los Anđeles avionom na časove, kako bi povratila snagu i kondiciju, posle operacije raka tiroidne žlijezde. Kaže da se nakon petogodišnje borbe sa rakom i viškom kilograma, sada našla u prilici da ostvari svoju viziju i izgleda kao Dženifer Garner. Tridesetpetogodišnja Šenon Konte, glumica iz Los Anđelesa, kaže da je ovaj tečaj doprineo njenom samopouzdanju.

Brajan Švarc uči veštine samoodbrane, koja je – kako kaže – korisna za dame posebno u kontekstu odnosa prema osobama koje bi mogle da im prete na neki način. Švarc kaže da se polaznici uče i elementima ful kontakta – kako bi se adekvatno branili od potencijalnog napadača.

Lisa Geata, je izvršna direktorka kompanije Impact Personal Safety koja pruža usluge obezbeđenja. Ona takođe pohađa časove u Špijunskoj školi. Kaže da savremena žena više ne može da računa na to da će je muškarac zaštititi i da je, stoga, potrebno da nauče kako da se same o sabi u potpunosti staraju. Agent 007 često od svojih neprijatelja beži tako što se penje uz zidove. I polaznici ove škole, biće u mogućnosti da učine nešto slično, zahvaljujući instrukcijama koje im daje Džemes DeMalignon.

Ono što je najbitnije - nije sve samo naporan fizički rad i vežbanje. Vlasnik Saša Ferguson kaže da mnogi u školu dolaze bežeći od svakodnevnice, u potrazi za malo fantazije koja im menja život. Za one koji uspešno savladaju zahtevne fizičke treninge, sledi obuka u prerušavanju. Ako ništa - da ponekad, barem na kratko, budete neko drugi. Ako ste zainteresovani - cena osmonedjeljnog kursa je $820 USD.

XS
SM
MD
LG