Linkovi

Izrael poslao zvaničnike obaveštajne službe u Sjedinjene Američke Države


Jedna izraelska delegacija je nenajavljeno doputovala u Sjedinjene Države u jeku razmimoilaženja oko nedavnog izveštaja američkih obaveštajnih agencija o Iranu. Ova poseta ističe sve veću izraelsku nervozu zbog iranskog nuklearnog programa.

Izrael je poslao zvaničnike svoje obaveštajne službe u Sjedinjene Države s porukom da Iran i dalje razvija nuklearno oužje. Ministar javne bezbednosti Avi Dihter je rekao da je izveštaj američkih obaveštajnih službi da je Iran prekinuo svoj program razvoja nuklearnog oružja smrtonosno pogrešan.

Dihter je rekao da Izrael ne može da dozvoli da «pogrešan koncept» - kako se izrazio – odredi politiku Sjedinjenih Država prema Iranu. On je upozorio da bi obaveštajni izveštaj mogao da dovede do još jednog rata na Bliskom istoku.

Ministar javne bezbednosti je rekao da bi mogao da se ponovi takozvani Jomkipurski rat iz 1973, kada su komšijske arapske države preduzele iznenadni napad na Izrael na Dan pokajanja, najsvetiji dan u jevrejskom kalendaru. On je dodao da je nešto otišlo na pogrešnu stranu u američkom planu za analiziranje ozbiljnosti nuklearne opasnosti od Irana. Iran tvrdi da njegov nuklearni program ima civilnu namenu. Ali prema izraelskim obaveštajnim podacima, Iran bi mogao da proizvede nuklearno oruđe do kraja 2009. Izraelska delegacija će saopštiti američkim zvaničnicima da su iransko obogaćivanje uranijuma, razvoj balističkih raketa dugog dometa i pretnja da će zbrisati Izrael sa mape sveta, dokazi da iranske namere nisu miroljubive.

XS
SM
MD
LG