Linkovi

Šefovi država i vlada Evropske unije podržali moguće nove sankcije Iranu


Šefovi država i vlada Evropske unije potvrdili su na samitu u Briselu podršku Ujedinjenim nacijama ukoliko svetska organizacija odluči da uvede dodatne sankcije Iranu. Istovremeno, ponuđena je i podrška Teheranu ukoliko odustane od obogaćivanja uranijuma.

U zajedničkom saopštenju lidera EU, Iran se poziva da pruži "potpune, jasne i verodostojne odgovore" Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju kako bi se rešila pitanja vezana za njegov nuklearni program.

EU je uputila upozoravajuće saopštenje Teheranu i pored izveštaja američkog obaveštajnog centra, koji je objavio da je Iran obustavio svoj program proizvodnje nuklearnog oružja još 2003. godine. Unija je podržala Savet bezbednosti UN da usvoji nove kaznene mere protiv Irana i saopštila da bi takva odluka mogla da bude doneta na sledećem sastanku ministara inostranih poslova EU 28. januara, u vezi predstojećih odluka Saveta bezbednosti.

Zapadne sile optužuju Iran da razvija nuklearni program u nameri da proizvede atomsko oružje, ali Iran odbacuje te optužbe i tvrdi da nuklearni program razvija u mirnodopske svrhe, radi proizvodnje struje.

Savet bezbednosti je već uveo sankcije Teheranu zato što Iran odbija da prekine sa obogaćivanjem uranijuma i zbog nedovoljne saradnje sa IAEA. Izveštaj IAEA iz novembra pokazao je izvestan napredak u saradnji sa Teheranom, ali velike sile i dalje smatraju da Iran nije jasno objasnio koji su ciljevi njegovog nuklearnog programa.

XS
SM
MD
LG