Linkovi

Pakistanski predsednik Pervez Mušaraf ukinuo vanredno stanje uvedeno 3. novembra


Pakistanski predsednik Pervez Mušaraf izjavio je danas da je nedavno uvođenje vanrednog stanja bilo jedina preostala mera kako bi Pakistan sačuvao od propasti. Mušaraf je danas ukinuo vanredno stanje koje je u zemlji uvedeno 3. novembra.

U obraćanju naciji putem televizije nakon ukidanja vanrednog stanja, on je rekao da je postojala zavera nekih ljudi, u koju su bili umešani i zvaničnici pravosuđa, da se zaustavi put zemlje u demokratiju.

"Protivno mojoj volji, kao poslednju meru, uveo sam vanredno stanje kako bih spasao Pakistan", rekao je Mušaraf.

On je dodao da u prvo vreme nije bio siguran da će zavera biti osujećena, ali da je vanredno stanje bilo ključno za očuvanje stabilnosti.

"Sada je zavera osujećena i izbori će biti održani 8. januara... na slobodan i fer način", rekao je pakistanski predsednik.

U Pakistanu će 8. januara biti održani parlamentarni izbori na kojima će biti odlučeno ko će formirati narednu vladu. Mušaraf je upozorio da zemlji predstoji težak period i pozvao
stranke da ne izazivaju nevolje. On je izrazio žaljenje što neke stranke, kako je rekao, neopravdano bojkotuju izbore.

"Izborni proces još nije ni počeo, a neke stranke već pričaju o krađi. One se moraju uzdržati od takvih optužbi. Ljudi treba da učestvuju u izbornom procesu, da glasaju, ali ne smeju biti uvučeniu negativne aktivnosti. Zemlja ne sme biti dovedena u nevolju", rekao je on.

XS
SM
MD
LG