Linkovi

Trostruko negativni rak dojke ne sadrži tri najvažnija markera


Jedno od najgorih iskustava koje žena može da ima je da joj lekar kaže: «Vi imate rak dojke». I, dok je za žene rak dojke vodeći uzrok smrti od kancera širom sveta, sve veći broj pacijentkinja je tretiran na vreme a njihov životni vek je znatno produžen. Ali za one kojima je ustanovljena veoma retka vrsta raka dojke, prognoze su lošije.

Ovaj tip kancera naziva se trostruko negativan rak dojke. Onkolog LajfElisen iz Masačusetske generalne bolnice u Bostonu, objašnjava zašto.

«Normalno, jedan pogled na ćelije pod mikroskopom i možete da prepišete terapiju za pacijenta na osnovu toga što vidite. Za trostruko negativne tumore, kažemo da su negativni – što znači da su oni negativni na markere koji nam govore kako pacijent može uspešno da bude tretiran».

Trostruko negativni rak dojke ne sadrži tri najvažnija markera koji se obično nalaze u drugim kancerima dojke: receptori za estrogen, progesteron i ljudski epidermalni faktor rasta, često nazivan HER 2. Ponovo doktor Lajf Elisen.

«Imamo posebne efikasne terapije za hormonske kancere, za HER 2 pozitivne kancere koristimo Herceptin. Ali trostruki negativni kanceri su potpuna nepoznanica. Zaista nemamo posebnu terapiju za koju možemo da kažemo da će pozitivno uticati na njih,» kaže doktor Elisen.

Hajdi Spiler je bila šokirana kada joj je lekar saopštio da ima trostruko negativni rak dojke.

«Bukvalno sam promašila izlaz sa autoputa i sedela sam na parkingu i plakala. I onda sam pozvala supruga - bila sam tako prestravljena».

Hajdi Spiler se ne uklapa u uobičajen profil pacijenta sa trostruko negativnim rakom dojke. Studije su pokazale da su oni mnogo češći medju afričkom, afro-američkom i hispanskom populacijom. Pacijenti su takodje često mladji od ostalih pacijenata sa rakom dojke i dolaze iz nižih ekonomskih slojeva. Istraživanje nije pokazalo zašto su rasa ili socijalni nivo rizični faktori za tu bolest. 10 do 20 odsto pacijenata sa rakom dojke ima trostruko negativni kancer. Trostruko negativni kanceri imaju tendenciju da brže rastu i teže ih je lečiti nego druge kancere dojke. Jedna kanadska studija pokazala je da je takodje povećan nivo povratka raka. Ali, studija je takodje pokazala da, ako se kod pacijenata pokazalo da nema bolesti u periodu od osam godina, postoji mala šansa da se ona ponovo pojavi. Većina lekova koja se koristi u uobičajenim tretmanima hemoterapijom nema uticaja za trostruko negativni rak dojke. Medjutim, prema nekim izveštajima lek Cisplatin ima efekta u uništavanju ćelija raka. Još jedan lek, pod nazivom BSI-201 dat je malom broju američkih žena tokom probnog testiranja, ali još nije dobio odobrenje američke vlade.

XS
SM
MD
LG