Linkovi

Predstavnički dom usvojio odluku o zabrani kontroverznih isledničkih metoda


Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je zakonski predlog kojim se zabranjuje američkim obaveštajnim službama da primenjuju niz kontroverznih metoda prilikom isleđivanja pritvorenih osoba. Senat bi trebalo da raspravlja o sličnoj meri, iako joj preti predsednički veto.

Dokument o politici isleđivanja ima za cilj da ojača sposobnosti 16 različitih američkih obaveštajnih agencija, uključujući Centralnu obaveštajnu agenciju - CIA - u borbi protiv terorizma. Predlogom se odobravaju finansijska sredstva za unapređenje mreže obaveštajnih agenata, za obuku i analizu, za satelitsko prikupljanje podataka i za povećanje broja specijalista za strane jezike. Demokrate su posebno naglašavale jačanje odgovornosti koje je, po njihovom mišljenju, izgubljeno zbog oslabljene strukture obaveštajne zajednice. U odredbi koja je izazvala pretnju vetom iz Bele kuće traži se od svakoga ko je umešan u isleđivanje pritvorenih da se strogo pridržava Pravila službe američke Kopnene vojske, kojim se zabranjuje primena simuliranog davljenja u vodi. Debata o tome odražavala je razlike u gledištima između republikanaca i demokrata. Kongresmen Piter Hekstra je istaknuti republikanski član Odbora za obaveštajne aktivnosti.

”Mislim da ne bi trebalo da ih tretiramo prema vojnom Pravilu službe. To nisu normalni neprijateljski borci. Oni ne nose uniformu i mi ne bi trebalo da primenjujemo vojna pravila u obaveštajnoj zajednici.“

Demokratska predstavnica iz Ohaja, Džen Šakovski, odbacila je tvrdnje republikanaca da bi ovaj zakonski predlog otežao obaveštajnim funkcionerima prikupljanje informacija.

”Ako ne usvojimo i ovu odredbu kako ćemo onda imati pravo da kritikujemo Burmu ili bilo koju drugu zemlju zbog postupka prema zatvorenicima? Na kraju, naneli smo štetu sopstvenoj zemlji i potkopali istinski izvor naše snage - vladavinu zakona i nepovredivost našeg ustava.“

Sve ovo događa se u jeku kontroverze u vezi toga što je CIA, pre nekoliko godina, uništila video snimke isleđivanja uz primenu simuliranog davljenja. Nadležni odbori Predstavničkog doma i Senata, kao i Sekretarijat za pravosuđe, pokrenuli su istrage o tom slučaju. U prošlonedeljnom saopštenju upućenim zaposlenima u Centralnoj obaveštajnoj agenciji, njen direktor, Majkl Hejden, rekao je da je Kongres bio u potpunosti obavešten o nameri agencije da uništi pomenute trake. Nešto kasnije, Hejden je indirektno priznao da CIA možda nije učinila dovoljno da oblaži zabrinutost Kongresa.

XS
SM
MD
LG