Linkovi

Opozicija: Brojni i krupni nedostatci političkog sistema crnogorske vlasti


Poruka Evropskog parlamenta pred ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Crne Gore i Evropske unije i usvajanje Rezolucije razotkrivaju brojne krupne nedostatke političkog sistema i funkcionisanja crnogorske vlasti, tvrde u crnogorskoj opoziciji.

Opoziciona Socijalistička narodna partija navodi da, iako bi tako važan događaj kakav je ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Crne Gore i Evropske unije trebalo da predstavlja svečani čin, “ostaje snažan osjećaj gorčine iskazani primjedbama i pozivom vlasti da konačno pristupi energičnom rješavanju krupnih problema, koji predstavljaju glavne prepreke na putu Crne Gore ka EU”.

U SNP-u, ali i u ostalim opozicionim strankama navode da EP energično poziva vlasti u Podgorici da povećaju transparentnost rada i eliminišu monopole unutar političkih i ekonomskih struktura, koji označavaju faktor ometanja demokratskog i privrednog razvoja.

“Vlastima je upućen apel da usvoje i primijene aktivnu politiku u suzbijanju korupcije, organizovanog kriminala, šverca ljudi, cigareta, oružja i droge”, kažu u SNP-u.

Oni podsjećaju da se insistira na sprovođenju strategije reforme crnogorskog pravosuđa, uz akcenat na unaprjeđenju efikasnosti administrativnih kapaciteta, a uz iskrena zalaganja za nezavisnost sudskih instanci i slobodu medija.

Članovi Evropskog parlamenta koji su juče u Strazburu učestvovali u debati ocijenili su da je Crna Gora dobar primjer regionalne saradnje, koja bilježi znatan priliv stranih investicija i snažan ekonomski rast, ali uz mnogo problema koje treba riješiti prije ulaska u EU.

Ocijenjeno je da su glavni među njima korupcija, organizovani kriminal i pranje novca, ali i "bum" cijena nekretnina i divlje gradnje na primorju, nezaposlenost i siromaštvo koji su na sjeveru veći od državnog prosjeka.

XS
SM
MD
LG