Linkovi

U 76. godini preminuo pionir soula i rokenrola Ajk Tarner


Juče je u svom domu u blizinu San Dijega u Kaliforniji u 76. godini preminuo pionir soula i rokenrola, bivši suprug i muzički partner pevačice Tine Tarner, Ajk Tarner. Ajk i Tina Tarner su zajedno snimili niz hitova od kojih su najuspešniji "River Deep Mountain High", "Little Ann" , "A Fool In Love", "Nutbush City Limits" i "Proud Mary" singl za koji su dobili prvi "Gremi" 1972. godine.

Posle kontroverznog razvoda od Tine, karijera Ajka Tarnera je počela da bledi u mnogome i zbog njegove zavisnosti od droge. U auto biografskoj knjizi po kojoj je snimljen i film "What's Love Got To Do With It" , Tina Tarner ga je opisala kao nasilnog supruga i narkomana. Ajk i Tina su 1991. uvršteni u Hol slavnih rokenrola, međutim u to vreme Ajk je bio u zatvoru zbog posjedovanja kokaina.

Zadnjih par godina Ajk Tarner je počeo da se vraća na muzičku scenu. Dobitnik je ovogodišnje nagrade "Gremi" u kategoriji najbolji tradicionalni bluz album, za "Risin' with the Blues".

Ajk Tarner je rođen na jugu Sjedinjenih Država, delti Misisipija koja se smatra srcem i kolevkom američkog bluza i bio je jedan od tvoraca rokenrola, kada je 1951sa bendom Rhytm Kings snimio pjesmu "Rocket 88".

XS
SM
MD
LG