Linkovi

Britanski film ”Pokajanje“ prvi na listi nominacija za Zlatni globus


Britanska filmska drama ”Pokajanje“ u vrhu je liste kandidata za Zlatni globus, godišnju filmsku nagradu koju dodeljuje Udruženje stranih dopisnika u Holivudu. Nominacije obeležavaju početak sezone dodele nagrada u prestonici američke filmske industrije.

U adaptaciji bestselera britanskog pisca Iana MekJuana - ”Pokajanje“ - glavni lik je jedna tnejdžerka, budući pisac, koja lažno optužuje verenika svoje sestre i time iz korena menja živote nekoliko ljudi. Sve te događaje ona opisuje u romanu.

”Ovo je priča o mladoj i luckastoj devojci, koja kroz prozor svoje spavaće sobe ugleda nešto što ne razume, ali misli da razume.“

Film ”Pokajanje“ doneo je nominacije i glumcima Kiri Najtli i Džejmsu Mekavoju. Glumac Danijel Dej-Luis takođe je imenovan za tumačenje beskrupuloznog tragača za naftom u Filmu ”Biće krvi.“

”Čitav okean nafte leži ispod naših nogu i niko ga ne može dobiti osim mene.“

Nominacije za Zlatni globus obeležavaju početak redovnih godišnjih nadmetanja za holivudske nagrade. U kategoriji najbolje filmske drame ove godine imenovano je sedam, umesto uobičajenih pet filmova. Među njima su ”Ovo nije zemlja za starije muškarce,“ ”Istočna obećanja“ i ”Američki gangster,“ koga igra Denzel Vašington.

”Vidiš, na ovom svetu si ono što jesi, odnosno jedna od dve stvari. Ili si neko, ili nisi niko.“

Među ostalim nominovanim filmovima našla sa inspirativna univerzitetska priča ”Veliki polemičari,“ i pravni triler ”Majkl Klejton,“ sa Džordžom Klunijem kao sposobnim advokatom, specijalistom za teške slučajeve.

”Matematika je ovde jednostavna. Što je manja brljotina, lakše mi je da je rasčistim.“

Glumica Kejt Blanšet nominovana je za najbolju glavnu žensku dramsku ulogu u filmu ”Zlatno doba kraljice Elizabete,“ kao i za najbolju sporednu ulogu u filmu ”Nisam tamo,“ u kome igra folk pevača Boba Dilana. U kategoriji mjuzikla i komedije imenovan je film o političkim intrigama ”Rat Čarlija Vilsona,“ koji je takođe imenovan u još četiri kategorija. Za uloge u tom filmu imenovani su glumci Tom Henks, Džulija Roberts i Filip Sejmor Hofman. U istoj kategoriji imenovana je filmska adaptacija brodvejskog hita ”Sprej za kosu,“ i priča o berberinu ubici ”Svini Tod.“

Od stranih filmova imenovana su ostvarenja iz Rumunije i sa Tajvana, francuski film ”Persepolis,“ čija radnja se događa u Iranu i američki film ”Lovac na zmajeve“, koji se događa u Avganistanu. Nagrade Zlatni globus biće dodeljene 13. januara u Los Anđelesu. Holivud pažljivo prati dodelu tih nagrada jer one često nagoveštavaju ko bi mogao da dobije prestižnije nagrade Oskar, koje se dodeljuju u februaru.

XS
SM
MD
LG