Linkovi

Grupa za praćenje verskih sloboda pruža izazov američkoj vojsci


Američki ustav garantuje verske slobode i sprečava vladinu podršku veri. Ti članovi ustava se odnose i na vojnike i civile. Saradnik Glasa Amerike Majk O Saliven izveštava o organizaciji, na čijem je čelu jedan bivši vojni advokat, koja se sukobila sa Pentagonom oko nekih verskih pitanja.

Miki Vajnstajn, bivši pravnik u američkim Vazduoplovnim snagama i svojevremeno jedan od pripadnika pravnog tima Bele kuće pod predsednikom Ronaldom Reganom, predvodi grupu za praćenje verskih pitanja, pod nazivom Fondacija za verske slobode u vojnim snagama. On je pomogao da se u septembru sudu podnese tužba u kojoj se navodi da je jedan vojnik stacioniran u Iraku bio sprečen da održi sastanak za ateiste i druge nehrišćane. Vajnstajn ističe da su se u ovom i drugim slučajevima tvrdokorni Hrišćani bahato odnosili prema sebi podređenima:

“Ne nastojimo da zabranimo bilo čiju veru. Jednostavno kažemo ne možete da koristite drakonsku avet američke vojne komande da biste primorali bespomoćne podređene da prihvate neki specifičan bibliski pogled na svet.”

Vajnstajn je još 2005. godine podneo tužbu tvrdeći da je Vazduhoplovna vojna akademija, u kojoj je njegov sin bio pitomac, vršila pritisak na ne-Hrišćane da prisustvuju hrišćanskim sastancima i sprovodila druge forme verske diskriminacije. Tužba je odbačena, a istragom koju je sproveo Pentagon je utvrđeno da na akademiji nije bilo otvorene diskriminacije. Ali Bil Kar, koji u Sekretarijatu za odbranu nadgleda politiku vojnog osoblja, ističe da je bilo problema.

“Percepcija među kadetima bila je da se hrišćanska vera otvoreno praktikuje u sredini koja inače podržava sve vere. Centralna je bila tvrdnja da su lideri u takvoj sredini davali primat jednoj posebnoj grupi .”

U odgovor na to Pentagon je uveo nove smernice i obaveznu obuku u verskoj toleranciji. Kar ističe da je vojska uvek nastojala da izađe u susret duhovnim potrebama svojih pripadnika, na primer obezbeđivanjem sveštenika svih vera kako bi pružali utehu vojnicima u nevolji i organizovanjem dobrovoljne službe za pripadnike njihovih vera. Kar kaže da ti sveštenici dobijaju instrukcije da ne zagovaraju pokrštavanje pripadnika drugih vera, i da hrišćanski sveštenici, koji su u većini, moraju da koriste retoriku koja obuhvata sve veroispovesti kad je prisustvovanje službi obavezno.

Međutim, Vajnstajn ističe da su pisana uputstva o tome nejasna i da omogućavaju prekršaje. On kaže da je primio hiljade žalbi prisutnih na službama koji tvrde da su ih hrišćanski fundamentalisti nagovarali da se pokrste.

“Da li smo mi hrišćanska nacija? Jesmo. Da li smo jevrejska nacija? Jesmo. Da li smo hinduistička i budistička nacija. Da li smo ateisti i agnostici? Da, da. Mi smo sve to. Ali nemate pravo da koristite svoj položaj, bilo u vojnom ili u civilnom kontekstu, da namećete svoj biblijski pogled na svet. “

12 odsto ispitanika u jednoj prošlogodišnoj anketi tvrdilo je da nisu imali slobodu da praktikuju svoju veru u vojsci. Generalni inspektor Sekretarijata za odbranu je stao na stanovište da je sedam vojnih funkcionera, uključujući četvoricu generala delovalo neprimereno kada su se u uniformama pojavili na jednom video snimku koji ima za cilj promociju jedne hrišćanske evangelističke organizacije. Bil Kar kaže da visoki oficiri imaju obavezu da osiguraju da svi pripadnici oružanih snaga mogu da praktikuju svoju veru u skladu sa vojnim propisima. Miki Vajnstajn ističe da će nastaviti da preko suda nastoji da okonča, kako je rekao, versku diskriminaciju u oružanim snagama.

XS
SM
MD
LG