Linkovi

Crna Gora i Bugarska potpisale sporazum o saradnji


Crna Gora i Bugarska potpisale su danas u Podgorici Memorandum o saradnji u oblasti evropskih i evroatlantskih integracija. Taj akt potpisale su potpredsjednica Vlade Crne Gore za evropske integracije Gordane Đurović i ministarka za evropske integracije Vlade Republike Bugarske Gergana Grnčarova.

Memorandum o saradnji u oblasti evropskih i evroatlantskih integracija biće okvir za razvijanje ionako dobrih odnosa Crne Gore i Bugarske, ne samo na političkom nivou, već i u drugim oblastima, rekla je potpredsjednica crnogorske Vlade Gordana Đurović. Ona je apostrofirala bugarska iskustva u oblasti evropskih integracija koja su Crnoj Gori u ovoj fazi integracija veoma dragocjena.

“Memorandum će biti okvir za razvijanje naših dobrih odnosa, ne samo na političkom nivou već i u konkretnim oblastima saradnje. Najveći dio razgovora bio fokusiran na potencijalne oblike saradnje u evropskim integracijama, gdje Bugarska, kao punopravna članica Evrpopske unije, sa bogatim i svježim iskustvom u procesu pridruživanja, može mnogo pomoći Crnoj Gori’’.

Đurović je istakla da je za Crnu Goru veoma važno da što više nacionalnih parlamenata država članica EU uskoro ratifikuje crnogorski Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Bugarska ministarka za evropske integracije Gergana Grnčarova istakla je da kao neko ko dolazi iz države koja je tek od nedavno članica EU, može da kaže da i Crna Gora zaslužuje da bude dio te Unije.

‘’Naredna godina biće odlučujuća, ne samo za Crnu Goru nego i za čitav zapadni Balkan. Na vama je da odlučite kojom ćete dinamikom ići ka EU”.

Grančarova je poručila crnogorskim sagovornicima da je na Crnoj Gori da odluči kojom će brzinom i kakvim koracima napredovati ka EU.

Ona je tekst danas potpisanog Memoranduma označila kao prostor za saradnju i razmjenu iskustava dvije zemlje, posebno u oblasti jačanja administrativnih kapaciteta, izdavanja viza, politici migracija i drugim oblastima gdje Crna Gora može računati na pomoć prijateljske Bugarske.

Ministarku Grnčarovu danas su primili i najviši crnogorski zvaničnici.

XS
SM
MD
LG