Linkovi

Bivši potpredsednik SAD Al Gor primio Nobelovu nagradu za mir


Lider kampanje protiv globalnog zagrevanja i bivši potpredsednik Sjedinjenih Država, Al Gor, kaže da je vreme da čovečanstvo prestane da vodi rat protiv planete Zemlje.

Na svečanom uručenju Nobelove nagrade za mir u Oslu, Gor je apelovao na dve zemlje koje ispuštaju najviše ugljendioksida, Sjedinjene Države i Kinu, da preduzmu odlučne korake u borbi protiv globalnog zagrevanja.

Sjedinjene Države još nisu ratifikovale takozvani Protokol iz Kjota, međunarodni sporazum iz 1997, kojim se traži smanjenje emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte.

Od Kine se međutim na osnovu tog dokumenta to ne traži. Al Gor je najavio da će narednih dana otputovati na Bali, na konferenciju Ujedinjenih nacija posvećenu klimi u svetu, da bi apelovao na svetske lidere da se do 2010. sastaju svaka tri meseca i utvrđuju globalni maksimum emisije gasova.

Al Gor je ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir podelio sa Međudržavnim panelom Ujedinjenih nacija za klimatske promene, koga je na svečanosti zastupao predsedavajući panela Radžendra Pačauri.

XS
SM
MD
LG