Linkovi

Moskva: Vladimir Putin podržao Dmitrija Medvedeva za predsednika


Ruski predsednik Vladimir Putin podržao je nominaciju prvog potpredsednika ruske vlade Dimitrija Medvedeva za novog predsednika Rusije. 42-godišnjeg Medvedeva imenovale su kao kandidata četiri stranke, uključujući vladajuću stranku Ujedinjena Rusija.

Predsednik Putin kaže da nominacija Dimitrija Medvedeva pruža Rusiji priliku da dobije stabilnu novu vladu, koja će nastaviti uspešnu osmogodišnji politiku njegove administracije.

Putin je rekao da sa Medvedevom tesno sarađuje već 17 godina i da u potpunosti podržava njegovu kandidaturu. Ruski lider prvi put je izabrao Medvedeva početkom devedesetih godina, za položaj u spoljnopolitičkom odeljenju gradske vlade u Sankt Peterburgu. 2000. godine služio je kao menadžer Putinove kampanje, zatim kao šef osoblja u Kremlju, a bio je i predsedavajući upravnog odbora ruskog energetskog monopola Gazprom. Na funkciji prvog potpredsednika vlade Medvedev se najviše bavio poljoprivredom, zdravstvenom zaštitom, izgradnjom stanova i obrazovanjem. Govoreći u ime četiri stranke koje su nominovale Medvedeva, predsednik ruskog parlamenta, Boris Grizlov, istakao je njegova dostignuća na socijalnom planu:

Uvereni smo da je on kandidat najviše usmeren na socijalna pitanja, rekao je Grizlov. Prikazao je veliku sposobnost u vođenju nacionalnih projekata i primeni demokratije i, što je najvažnije, ostvarivao rezultate.

Medvedev ima 42 godine i po zanimanju je pravnik. Nije poznato da li je imao ikakve veze sa raznim ruskim obaveštajnim službama, uključujući vojnu obaveštajnu službu i Federalnu bezbednosnu službu, FSB, naslednicu bivšeg KGBa, u kome je Vladimir Putin služio kao agent. Politički analitičar Andrej Kortunov, iz moskovskog Istraživačkog centra evroazijske fondacije, rekao je za Glas Amerike da bi Medvedev mogao da se nađe u, kako je rekao, ”političkom minskom polju“, obaveštajnih službi i ruskih konzervativnih, antizapadno raspoloženih elemenata.

Kada neko u Rusiji dođe na vlast bez snažnog stava prema obaveštajnim službama, kaže Kortunov, možda će morati da dokaže svoju lojalnost prema tom elitnom delu establišmenta tako što će preduzeti neke oštre mere koje možda nisu u skladu sa ličnim ubeđenjima.

Ruski predsednički izbori zakazani su za 2. mart. Široko je rasprostranjeno uverenje da će kandidat koji ima Putinovu podršku postati njegov naslednik. Prema ruskom ustavu, Putin nema mogućnost da se po treći put kandiduje za isti položaj.

XS
SM
MD
LG