Linkovi

Rudnik u državi Vajoming - od energije uglja do energije vetra


Ugašenom rudniku u američkoj saveznoj državi Vajoming ukazuje se prilika za novi život. Bez obzira što više ne proizvodi dovoljno uglja za stvaranje energije, kompanija koja poseduje zemljište na kojem se rudnik nalazi, pronašala je način da “iscedi” drugačiju vrstu energije iz tog napuštenog mesta, a da pritom ne naškodi prirodnoj okolini.

Iz uglja se dobija više od polovine električne energije neophodne da se zadovolje potrošači u SAD. Postavlja se pitanje šta se dešava kada u rudnicima nestane uglja, kao što je slučaj sa rudnikom Glenrok u Vajomingu?

Lezli Blajt iz Kompanije za proizvodnju struje Roki Mauntin kaže da federalni zakoni nalažu da se ugašeni rudnici vrate u njihovo originalno stanje ili što bliže tom stanju.

"Videćete da je to ponovo prava prerija. Tamo su antilope, zečevi i mnoge druge životinje. Taj deo je vraćen u svoje prirodno stanje".

Međutim, pošto je u poslednjih 40 godina iz njega iskopano preko 100 miliona tona uglja, vlasnici rudnika kažu da imaju velike planove za posed površine 6000 hektara. Uprkos tome što su njegovi podzemni izvori iscrpljeni, iznad zemlje je obilje obnovljivog izvora energije - vetra.

"To mesto je puno energije. Postavili smo monitore za vetar pre oko godinu dana i utvrdili da je to vrlo vetrovito područije, što može da se vidi i danas. Danas ima puno ve tra tamo".

Da bi iskoristili tu snagu, u sklopu projekta stvaranja energije vetra Glenrok, planira se izgradnje 66 ogromnih vetrenjača, koje mogu da proizvedu skoro 100 megavata struje.

Predsednik okruga Konvers Džim Vilkoks kaže da će farma vetra ne samo proizvoditi čistu struju, bez izduvnih gasova, već će takođe biti novi izvor prihoda i radnih mesta za lokalnu ekonomiju.

"Biće manjeg povećanja u našim prihodima od poreza na prodaju i vlasništvo, ali takođe će se otvoriti i nova radna mesta. Kako zbog izgradnje, tako i u vezi sa održavanjem farme vetra".

Američka asocijacija za energiju vetra kaže da farme vetra poput ove u Glenroku proizvode manje od jednog procenta američkih potreba. Međutim, očekuje se da će ta brojka već u sledećoj deceniji biti oko šest procenata. Ukoliko ne bude nekih regulatornih odlaganja, farma vetra Glenrok trebalo bi da počne sa radom u oktobru 2008.

XS
SM
MD
LG