Linkovi

Mušaraf obećao da će izbori sledećeg meseca biti slobodni i pošteni


Pakistanski predsednik je ponovo obećao da će izbori sledećeg meseca biti slobodni i pošteni, dok se napori opozicionih partija da formiraju jedinstveni front izgleda raspadaju. Iz Vašingtona izveštava Majkl Bouman.

Već sedmicama, pakistanski predsednik Pervez Mušaraf insistira da će izbori 8. januara biti transparentni i bez prevare. Ta uveravanja nisu ubedila glavne opozicione partije, koje su do sada pretile bojkotom. Medijski izvešaji iz Pakistana navode da su se opozicione partije sastale kako bi razmotrile ugovor o bojkotu, ali da nisu postigle sporazum. Kao rezulatat, Muslimanska liga bivšeg pakistanskog premijera Navaza Šarifa sada kaže da nema dugog izbora već da učestvuje na opštim izborima, uprkos sumnjama u integritet glasanja. Govoreći u programu televizijske mreže Si En En, predsednik Mušaraf je optužio opozicione grupe da iznose neutemeljene optužbe zbog sopstvenih političkih ciljeva.

«Ti je jasna naznaka njihovih priprema da se brane. Kada izgube, imaće dobar izgovor time što će reći da je sve namešteno i da je sve prevara. To je ono što oni uvek rade. U Pakistanu, gubitnici uvek plaču. Mislim da bi dostojanstveno trebalo da učestvuju na izborima, i onda dostojanstveno priznaju poraz ako bilo ko od njih izgubi. Mi ćemo čestitati svakome ko pobedi».

Mušaraf je nedavno napustio položaj glavnokomandujućeg pakistanskih oružanoh snaga, ali još nije ukinuo vanredno stanje koje je raširilo kontroverzu i kritike kod kuće i u inostranstvu. Tadašnji general koji je zbacio sa vlasti Navaza Šarifa 1999. , nagovestio je da njegovi kritičari u medjunarodnoj zajednici ne bi trebalo da ga osudjuju.

«Mi radimo na osnovu naših zakona i realnosti u Pakistanu. I dozvolite ljudima u Sjedinjenim Državama i na Zapadu da shvate šta je Pakistan. Molim vas da nas razumete. Mi se ovde borimo sa teroristima. Ne destabilizujte Pakistan, zažalićete».

Mušaraf je takodje ponovio svoje protivljenje bilo kakvom jednostranom vojnom potezu od strane Sjedinjenih Država u hvatanju terorističkog vodje Osame Bin Ladena na teritoriji Pakistana. Predsednik Buš naredio je da celokupna američka pomoć Pakistanu bude preispitana nakon što je predsednik Mušaraf suspendovao ustav, ali je rekao da američko-pakistanske obaveštajne operacije moraju da budu nastavljene, posebno u borbi protiv terorizma. Jedan od najjačih pristalica predsednika Buša u američkom Kongresu, lider republikanaca Džon Boner kaže da i dalje ima poverenje u pakistanskig predsednika.

»Imam i mislim da je on zaista bio naš veoma važan saveznik. I kada pogledamo pretnje sa kojima se suočavamo širom sveta, imati Pakistan kao jednog od saveznika je važno za našu budućnost na duge staze».

Boner, koji je takodje govorio na televizijskoj mreži Si En En , dodao je da se nada da će vladavina ustava biti ponovo uspostavljena i da će januarski izbori biti slobodni i pošteni.

XS
SM
MD
LG