Linkovi

Zvanični Beograd insistira na nastavku pregovora o statusu Kosova


U Beogradu se više ne komentariše izveštaj posredničke trojke Kontakt grupe, ali se zato insistira na nastavku pregovora.

Ministar za Kosovo Slobodan Samardžić smatra da je nastavak političke borbe za budući status Kosova neminovan i posle izveštaja trojke Kontakt grupe i dodaje da je traženje kompromisnog rešenja jedino i pravo rešenje, zbog čega se mora nastaviti razgovor o budućem statusu Kosova.

Portparol Demokratske stranke Jelena Markvić ocenila je da bi albanska i srpska strana trebalo da se uzdrže od ishitrenih izjava uoči predaje izveštaja posredničke trojke Savetu bezbednosti UN. Prerano je donositi zaključke kuda će ići proces rešavanja kosovskog pitanja, s obzirom da unutar same trojke postoji ideja da se pregovori nastave, kaže Jelena Marković i ističe da treba videti kako će se razvijati stvari unutar trojke, a onda i Saveta bezbednosti koji će doneti konačnu odluku.

A direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić kaže da u izveštaju međunarodne trojke postoje dve važne tačke koje do sada nisu bile poznate javnosti. U tački 12 izveštaja navodi se da su pored svih razlika između stavova Beograda i Prištine, primećene oblasti slaganja interesa, što bi moglo da znači da postoji prostor za nastavak procesa. ocenjuje Janjić i zatim navodi tačku 13. u kojoj se vrlo ozbiljno upozoravaju i podsećaju Beograd i Prištinu da su preuzeli obavezu da ne koriste silu i da rešavaju problem mimo stereotipa koje imaju jedni o drugima. Očigledno je tačka 13. posebno izdvojena zbog spekulacija ili pokazatelja na terenu, da bi bilo moguće da jedna od strana, ili obe strane, pribegnu i provokaciji nasilja, rekao je Janjić.

XS
SM
MD
LG