Linkovi

Filmska bajka «Zlatni kompas» počinje da se prikazuje u SAD


Filmska bajka «Zlatni kompas» koja je snimljena po prvoj knjizi iz uspešne trilogije Filipa Pulmana, danas počinje da se prikazuje u bioskopima širom SAD. Filmski kritičar Dejvid Blaustin razmatra da li je igla na «Zlatnom kompasu» usmerena ka očekivanom pravcu.

Demoni, aeronauti, veštice, «gipćani» i oklopni medvedi. Dobro došli u pomalo zbunjujući svet «Zlatnog kompasa».

«Ono što ne mogu da poreknem je da je debitantkinja Dakota Blu Ričards, fantastično odigrala ulogu plemenite heroine, devojčice Lajre,» kaže filmski kritičar Blaustin.

«Demoni su dobri,» kaže Blaustin i objašnjava, «oni predstavljaju manifestaciju ljudske duše u obliku životinje koja govori.» «Devojčica Lajra otkriva uz pomoć zlatnog kompasa koji je vodi ka istini, da je gospođica Koulter deo zle zavere da se deci oduzmu demoni, i pokušava, naravno uz pomoć drugih, da je u tome spreči,» prepričava Dejvid Blaustin i kaže, «oklopni medvedi su najsimpatičniji karakteri u filmu.»

«Film «Zlatni kompas» je delom «Hari Poter», delom «Gospodar prstenova», ali ono što mu fali da se plasira u istu kategoriju sa tim filmovima su hobiti i magične moći», ocenjuje Blaustin.

«Ipak, «Zlatni kompas» je zbog dosta mašte njenih stvaraoca, jedan od zabavnijih filmova ove sezone. Četiri od pet zvezdica,» zaključuje kritičar Blaustin.


XS
SM
MD
LG