Linkovi

SAD: Najhladnija meteorološka stanica nalazi se u Nju Hempširu


Meteorološka opservatorija na planini Vašington, u američkoj državi Nju Hempšir, je besprofitna, naučno-obrazovna institucija čiji zadatak je da unapređuje znanja o kilimatskim sistemima na zemlji. To je takođe jedno od najhladnijih mesta na našoj planeti.

Najjači vetrovi ikada zabeleženi izmereni su kraj meteorološke opservatorije na planini Vašington, u državi Nju Hempšir. 12. aprila 1934. godine, stanica je izmerila udar etra od preko 371 kilometar na sat. Ova stanica prva je u svetu uspostavila redovna meteorološka merenja, pa to čini i danas, svakodnevno prikupljajući podatke o klimi i vremenskim uslovima.

Ovaj dan je neobično vedar jer je planina Vašington trećinu dana u godini obavijena oblacima i maglom, uz česte vetrove uraganske jačine. Prilikom penjanja do stanice, 923 metra iznad mora, naučnici i posetioci prolaze kroz tri različita ekosistema. 23-godišnja Stejsi Kavecki je među naučnicima stacioniranim u stanici.

”Ovo je takozvani rajm led.“

Rajm led formira se na objektima kada se magla zamrzne. Naučnici borave nedelju dana ovde, a nedelju dana su slobodni. Svakoga sata šalju podatke Nacionalnoj meteorološkoj službi koja ih koristi u izradi prognoze za celu zemlju.

Kada ne očitavaju ili održavaju instrumente, naučnici na planini Vašington sprovode istraživačke eksperimente. Posetioci mogu da im pomognu, a uz malu nadoknadu mogu da provedu nedelju dana sa njima. Tokom ove posete, posle tipično ledene noći, posetioce i posadu stanice probudio je nesvakidašnji izlazak sunca.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG