Linkovi

Vizner: Razmotrili smo situaciju iz svih uglova, sporazum se ne može postići


Američki predstavnik u pregovaračkoj Trojci Kontakt Grupe za Kosovo u ekskluzivnom razgovoru za albanski servis Glasa Amerike kaže da su on i njegove kolege tokom poslednjih 120 dana «prevrnuli svaki kamen» u potrazi za dogovorenim rešenjem, ali da između dve strane jednostavno nema zajedničkih tačaka i da rešenje neće moći da se postigne za pregovaračkim stolom. Prvo pitanje ambasadoru Vizneru odnosilo se na izveštaj koji je trojka podnela generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Ban Ki Munu i njegovu uštinu.

Frenk Vizner: Siguran sam da će Generalni sekretar odvojiti vreme da pročita izveštaj, on će izvući sopstvene zaključke ali, u suštini se, u izveštaju „trojke“ zaključuje da smo proveli 120 dana vredno radeći, tražeći bilo koji mogući ishod, i da je bilo nemoguće naći zajedničke tačke izmedju vlade Srbije i Prištine. Nije bilo tačke poklapanja, u izveštaju smo naveli, da smo, kako se kaže, „prevrnuli svaki kamen“. Imali smo izuzetno dobru saradnju obe strane, koje su iznele svoje pozicije i saslušale naše ideje, ali nažalost nije bilo zajedničkih tački. U isto vreme, dve strane su prihvatile naše gledište da se nasilje i zastrašivanje mora izbeći, ne samo u toku pregovora, nego i sada kada su oni završeni, i nadamo se da će te reči biti poštovane.

Glas Amerike: Da li verujete da je u potpunosti iscrpljena diplomatija izmedju dve strane?

Frenk Vizner: Verujem da smo razmotrili sve razumne alternative, i svaki razumni scenario. Sporazuma izmedju dve strane nema, pa ja lično mogu samo da zaključim da se više ne može raditi na dogovorenom rešenju, jer dve strane nisu spremne na dogovor.

Glas Amerike: Rusi traže nastavak pregovora, da li je ta opcija otvorena?

Frenk Vizner: To me ne iznenadjuje, ali sve što vam mogu reći jeste moj lični stav da smo razmotrili situaciju iz svih uglova, i da se sporazum ne može postići.

Glas Amerike: Šta je onda sledeći korak?

Frenk Vizner: Sledeći korak je da Generalni sekretar pročita izveštaj, a zatim znam da će se voditi razgovori unutar Saveta bezbednosti, posle toga je na suverenim vladama da donesu odluku o svojoj poziciji. Pred nama je neko vreme, i siguran sam da će vlade želeti da razmisle i konsultuju se. Sve što vam mogu reći je da smo mi dobro obavili svoj posao, i dobili potpunu saradnju dve strane, ali rešenje neće moći da se pronadje za pregovaračkim stolom.

Glas Amerike: Gospodine ambasadore, šta je vaše lično mišljenje, kako zaobići rezoluciju 1244 SB UN da bi se uspostavila misija EU na Kosovu?

Frenk Vizner: Trojka je pregovarala imajući u vidu principe Rezolucije 1244, kao i vodeće principe Kontakt grupe. Mi smo se njima rukovodili dok smo obavljali svoj posao, i ne mogu da zamislim da bi neko želeo da odstupi od Rezolucije 1244 u bilo kojem koraku koji preduzima u budućnosti.

Glas Amerike: Pitanje je dakle, kako uspostaviti pravnu osnovu za taj mandat?

Frenk Vizner: Postavljate mi pitanje koje daleko prevazilazi moju odgvornost kao američkog pregovarača i člana trojke ...

Glas Amerike: Da li je Ahtisarijev plan opet u igri?

Frenk Vizner: To je pitanje koje treba uputiti svim vladama, ali ja bih rekao da nikada nije bio sklonjen sa stola za vreme pregovora „trojke“. Srpska strana ga je odbacila, a kosovska strana prihvatila, Ahtisarijev plan je još tu, živ i zdrav, i jasan put napred.

Glas Amerike: Da li postoji osećaj urgentnosti da se dodje do rešenja, postoji li potencijal za nasilje ili je to preterivanje?

Frenk Vizner: Uvek sam mislio i to se isticalo na svakom forumu o Kosovu kome sam prisustvovao proteklih nekoliko godina pregovora, da je status quo neprihvatljiv. Konačni status Kosova mora se rešiti.

XS
SM
MD
LG