Linkovi

Međunarodna konferencija o klimatskim promenama nastavlja rad


Delegati na Konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama, koja se održava na Baliju, u Indoneziji, nadaju se da će postići dogovor o tome kako staviti pod kontrolu oslobađanje štetnih gasova, kada 2012. godine bude prestao da važi Sporazum iz Kjota.

Komesar Ujedinjenih nacija za klimatske promene, Ivo de Boer, rekao je danas novinarima da je raspoloženje na konferenciji, tokom protekla dva dana, bilo pozitivno. Delegati se nadaju da će uskoro početi da pišu nacrt plana za smanjenje oslobađanja štetnih gasova kako bi se zaustavio rast prosečnih temperatura u svetu. Mnogi naučnici veruju da ti gasovi doprinose pomenutoj pojavi. Upitan da navede primer napretka, de Boer je rekao da se specijalna radna grupa delegata složila da budući sporazum mora da obuhvati načine za podsticanje zemalja kao što su Kina i Indija, da razviju ekološki prihvatljivije metode u svojim industrijama.

”Detaljno su razgovarali o tome šta sve ometa taj proces i zaključili da bi se trrebalo snažno usredsrediti na inicijative za zemlje u razvoju da počnu da se bore protiv klimatskih promena. Za mene, to je bio znak da je raspoloženje dobro i da su delegati prionuli na posao.“

Ali ekološki aktivisti ne izražavaju sličan optimizam. Ranije ove nedelje, Japan je izrazio gledište slično gledištu Sjedinjenih Država, da bi bilo kakav novi sporazum trebalo da favorizuje dobrovoljna a ne obavezna ograničenja oslobađanja štetnih gasova. Pomenute dve zemlje veruju da bi obavezna ograničenja ugrozila ekonomski rast, kojim se delimično finansiraju nove tehnologije za borbu protiv globalnog zagrevanja. Direktor Svetskog ekološkog programa za klimatske promene, Hans Verlome, pozvao je Japan, SAD i druge, da odlučnije preduzimaju akcije u svetlu izveštaja Međuvladinog panela o klimatskim promenama, kojim je potvrđeno da se globalno zagrevanje događa i da su uzrok najverovatnije ljudske delatnosti.

”Nismo došli na Bali da bismo imali još jedan proces i da bismo razgovarali još dve godine. Vreme je za akcije. Izveštaj Međuvladinog panela pružio je rezultate neophodne za donošenje odluka i sada je vreme da se te odluke donesu.“

Verlome i drugi ekolozi kažu da je Kina preuzela jednu od vodećih uloga u ovonedeljnim pregovorima. Peking bi želeo da bogate zemlje pomognu siromašnim zemljama u širenju tehnologije za smanjenje oslobađanja štetnih gasova. Prema planu, delegati bi početkom iduće nedelje trebalo da počnu da pišu nacrte predloga, posle čega će o njima razgovarati ministri ekologije i trgovine.

XS
SM
MD
LG