Linkovi

Medicinski stručnjaci zabrinuti zbog preuranjenog puberteta


Medicinski stručnjaci zabrinuti su zbog stanja medju mladim ženama širom sveta. Razlog je preuranjeni pubertet, a naučnici veruju da postoji više uzroka preranog sazrevanja devojaka. Poslednji od njih – mogao bi da bude baš u njihovim domovima.

U prošlom veku, prosečno doba u kojem su devojčice u Sjedinjenim Državama dobijale menstruaciju smanjilo se za četiri godine - sa 16 na 12 godina. U ostalim delovima sveta, taj broj je opao još više. Čak ni pubertet sa osam godina starosti nije neuobičajen.

Skajla Džouns je već u šestoj godini počela da pokazuje znake seksualnog razvoja. Njena majka bila je šokirana, kada joj je lekar njene ćerke saopštio da kod Skile počinje menstrualni ciklus.

«Rekao mi je da ima menstruaciju. Bila sam u šoku», kaže Melisa Džouns, čija ćerka je neuobičajen slučaj.

Dve nove studije – u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Državama – pokazale su da stres kod kuće može da izazove egzistencijalni odgovor kod devojčica, što možda može da utiče na raniji seksualni razvoj. Jedan od autora američke studije je Merilin Eseks sa Univerziteta Viskonsin.

«Glavni nalazi studije su da se deca razvijaju kako bi se uklopila u okruženje», kaže Merilin Eseks.

Istraživači sa dva univerziteta, u Viskonsinu i Arizoni sproveli su američku studiju. Oni su pratili oko 220 devojčica, od ranog detinjstva do godina u kojima su se pojavile prve hormonalne promene. Sve devojčice bile su u porodicama sa oba roditelja. Skoro polovina tih devojčica, koje su živele u stresnim situacijama u kući, bilo je u pubertetu do petog razreda osnovne škole, ili oko 10 godina starosti. Merilin Eseks objašnjava:

«Kada deca žive u kućama u kojima se ne osećaju sigurno, ona se razvijaju mnogo brže».

Devojčice koje žive u kućama u kojima imaju podršku porodice, sa manje bračnih svadja izmedju roditelja, seksualnost razvijaju kasnije. Tu su i drugi faktori koji doprinose ranom pubertetu. Loša ishrana, manjak fizičke aktivnosti i težina su samo tri primera. Britanski naučnici takodje su ustanovili da su devojčice koje su ranije ušle u pubertet često bile impulsivne. Preuranjen seksualni razvoj, kažu oni, često utiče na promenu raspoloženja, rizično ponašanje i tinejdžersku trudnoću.

XS
SM
MD
LG