Linkovi

EU se pridružila zahtevima da Rusija preispita navodne nepravilnosti


Posle parlamentarnih izbora u Rusiji, Evropa se pridružila Sjedinjenim Državama u zahtevima da Rusija preispita navodne nepravilnosti. Na osnovu prebrojanih skoro svih glasačkih listića, predsednik ruske Izborne komisije je saopštio da je Jedinstvena Rusija osvojila 64 odsto glasova, a Komunistička partija, na dalekom drugom mestu - 12 odsto.

Najmanje dve partije - Komunistička i Unija pravih snaga – planiraju da ospoe rezultate. Pojedini ruski glasači izjavili su da im je bilo zaprećeno da će biti otpušteni ako ne budu glasali za Jedinstvenu Rusiju. Drugi kažu da su njihovi glasački listići već bili iskorišćeni kada su stigli na biračko mesto. Luk van den Brande je šef delegacije Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u Rusiji.

«Radi se o preteranom uticaju predsedničke kancelarije i samog predsednika u kampanji i za predstojeće i prošle izbore. Svakako je bilo zloupotrebe administrativnih izvora», kaže on.

Medjunarodni posmatrači iz Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju saopštili su da izbori nisu bili pošteni. Posmatrači OEBS-a otkazali su misiju u Rusiji prošlog meseca, s obrazloženjem da nije bilo dovoljno predizborne saradnje. Predsednik Putin je odbacio inostrane procene i rekao da je legitimnost ruskog parlamenta «bez sumnje ojačana» izbornim rezultatima. Ruska Centralna izborna komisija je optužila posmatrače za pristrasnost, ističući da su im Sjedinjene Države naručile kritike. Predsednik Buš je više puta izražavao zabrinutost zbog predizbornog maltretiranja Putinovih protivnika. A, Bela Kuća je juče pozvala ruske vlasti da preispitaju neregularnosti na izborima. Medjutim, zvaničnik Državnog sekretarijata Dejvid Kremer, izjavio je da su rusko-američki odnosi mnogo više od nesporazuma oko izbora.

«Postoje mnoga druga pitanja oko kojih se raspravljamo sa Rusijom, uključujući pitanja spoljne politike, kao što su odbrambeni štit, sporazumi o razoružanju, Kosovo, Iran, Bliski istok, sprečavanje krijumčarenja oružja, u kojima zapravo imamo veoma dobre odnose sa Rusijom. To su veoma složeni odnosi. Ono što se dogodilo na izborima u nedelju, bez sumnje je indikativno, ali nije i jedino», kaže Kramer.

Heli Dejl, direktorka za spoljnopolitičke studije u Fondaciji Heritidž u Vašingtonu, smatra da će najnovije optužbe protiv Putina pokvariti njegove odnose sa Sjedinjenim Državama.

«On je svakako saveznik sumnjivih osobina. Nije baš veliki saveznik», kaže ona i objašnjava da je predsednik Putin stekao popularnost u Rusiji time što je promovisao jaku Rusiju prema ostatku sveta. Ona medjutim kaže da možda postoji vrlo ubedljiv način da se Putinu pokaže neslaganje medjunarodne zajednice sa njegovim potezima.

«Mislim da bi, na primer, isključenje Rusije iz Grupe 8, ili drugih medjunarodnih institucija tog nivoa, bilo nešto veoma bolno. Putn, kao i mnogi samodržci, veoma je obuzet sopstvenom slikom i sopstvenom pozicijom na medjunarodnoj sceni. Tako nešto bi moglo da mu polomi noge. To može da bude simbolično, ali je to vrsta bolne simbolike», kaže Heli Dejl.

Glavna osnova podrške Putinu mogla se videti u ponedeljak u centru Moskve, kada su se na pobedničkom mitingu okupile hiljade članova omladinskog pokreta «Naši».

XS
SM
MD
LG