Linkovi

Srbija sprema odgovor na eventualno proglašenje nezavisnosti Kosova


Zvaničnici vlasti saopštavaju da se sprema odgovor Srbije na eventualno proglašenje nezavisnosti Kosova.

Šef diplomatije Vuk Jeremić potvrdio je da je njegovo Ministarstvo dostavilo Vladi akcioni plan mera u slučaju jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.

Na pitanje poslanika šta će Vlada preduzeti u slučaju proglašavanja nezavisnosti, ministar Jeremić istakao je da je najtvrđa mera koju Srbija može da preduzme prekid diplomatskih odnosa sa svakim ko krši suverenitet Srbije i teritorijalnu celovitost, dok najblaža mera predviđa da Ministarstvo ne učini ništa.

Nadamo se da neće biti potrebe da se predviđene mere sprovode, jer će u međunarodnoj zajednici preovladati mišljenje da se jedino kompromisom može doći do dugotrajnog i stabilnog rešenja, rekao je Jeremić i zatim naglasio da je Srbija spremna za nastavak statusnog dijaloga "u kojoj god formi, na koji god način i dok ima puni mandat Ujedinjenih nacija, a da li će tog dijaloga biti i u kojoj formi odluku, po Jeremićevim rečima, mora doneti Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija".

Osim pitanjem Kosova, Srbija će narednih dana morati da se intenzivno pozabavi saradnjom sa Haškim tribunalom kao svojom međunarodno preuzetom obavezom.

Naime, izjavu glavne tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte da će insistirati da EU ne potpisuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom dok se Ratko Mladić ne nađe u Hagu, analitičari tumače kao problem koji nastavlja da opterećuje odnose Srbije sa međunarodnom zajednicom.

Jelica Minić iz Evropskog pokreta u Srbiji tim povodom kaže da "treba imati u vidu da u ovom trenutku slika Srbije u međunarodnoj zajednici nije dobra, da mnogi podsećaju na Miloševićeva vremena i da Srbija po nekim porukama koje šalje svetu dosta liči na zemlju iz tog perioda".

XS
SM
MD
LG